Tajne o njezi kože koje vam dermatolozi neće lako reći

koža, puder, trikovi, koža, smeđe mrlje, fleke , koža, dermatolozi, savjeti, koža

Možda vam dermatolog neće reći sve ove trikove, ali osim što će vam pomoći da imate lijepu kožu lica, pomoći će i vašem cjelokupnom zdravlju.

Smanjite potrošnju kofeina

Hidratacija je najvažnija komponenta zdrave kože, a kofein (poput alkohola) je suši. Kofein je diuretik, što znači da uzrokuje da tijelo izlučuje više vode nego što je normalno. Dakle, morate unositi mnogo više vode kako biste ostali hidrirani pa nakon što popijete šoljicu ili dvije kafe popijte šolju tople limunade bez šećera.

Relaksirajte se

Svakodnevnica čovjeka stavlja pod sve veći stres. Odgovor na stres je izbijanje akni, ekcema ili što još gore psorijaze. Iako je mnogo lakše reći nego učiniti, stvarno se morate više relaksirati kako biste se riješili stresa. Kupite si neku knjigu za čitanje, prošetajte, fotografirajte, plešite... Čim se riješite stresa koža će vam biti čišća i blistavija.

U teretanu idite bez šminke

Iako većina žena ne želi da izađe vani bez šminke, zaista nema potrebe da u teretanu idete našminkani. Naime, šminka može ometati proizvodnju znoja vašeg tijela, jer začeplja pore, a to je veoma opasno za vašu kožu. Ako baš ne možete bez maskare, stavite vodootpornu maskaru i balzam za usne i ništa osim toga.

Sunčanje

Iako taman ten izgleda prelijepo, nažalost nekada može biti previše štetan za vašu kožu. Svima nam je potrebna izloženost suncu radi D vitamina, ali ne više od 10-15 minuta. Nikako nemojte preskakati kremu za sunčanje. Redovno izlaganje kože suncu uzrokuje ranije starenje kože.

Postoji više načina da smanjite rizik od raka kože

Izbjegavanje sunca i zaštita od sunca dva su najbolja načina da smanjite rizik od razvoja raka kože. Ali još jedan sjajan način je i prehrana. Namirnice kao što su borovnice, lubenica, orašasti plodovi, sjemenke, mrkva, lisnato povrće, cvjetača i zeleni čaj osiguravaju zdravlje vaše kože. To su namirnice bogate antioksidansima, koje mogu pomoći u sprječavanju preranog starenja i smanjiti rizik od razvoja raka kože.

Redovno čistite četkice za šminkanje

Budući da se masnoće s naše kože prenose i na četkice za šminkanje, one privlače prljavštinu i bakterije. Korištenjem prljavih četkica prijeti opasnost od izbijanja akni pa je najbolje da ih perete jednom sedmično.

Prljave četkice mogu biti kontaminirane bakterijama koje su prilično opasne, pogotovo ako je vaša koža ispucala i oštećena.

Koristite ovlaživač za prirodnu hidrataciju

Dermatolozi će vam uvijek predložiti neki novi revolucionarni proizvod koji će vam dati glatku i savršeno hidriranu kožu. Naravno i njih možete uvijek koristiti, ali prije nego potrošite stotine maraka na kozmetičke proizvode pokušajte spavati u sobi u kojoj imate ovlaživač zraka.

Podešavanje nivoa vlažnosti u prostoriji u kojoj spavate može učiniti čuda za opuštanje i rehidriranje suhe kože. I eterična ulja poput lavande, limunske trave i tamjana mogu poboljšati stanje kože, bilo da se nalaze u vašem ovlaživaču zraka ili ih primjenjujete na problematična područja.

Umjesto botoksa više sna

Ako ste zabrinuti što vaša koža izgleda napuhano, ukočeno, naborano ili starije, uzrok bi mogao biti jednostavan - nedovoljno sna. Uz pušenje, nedostatak vježbanja i pretjerano izlaganje suncu, nedostatak sna je na vrhu popisa stvari koje mogu učiniti da izgledate starije.

Dakle, prije nego što učinite bilo šta drugo, pokušajte dodati još nekoliko sati sna u svoju dnevnu rutinu.

Izvor: klix.ba