STRAST I POSAO Vizažistica Marija desetljeće posvetila uljepšavanju brojnih Hercegovki

Marija Ivanković
Treći.ba

Studentica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i vizažistica Marija Ivanković već čitavo desetljeće bavi se uljepšavanjem lica i tijela brojnih Hercegovki.

''Nije to samo šminkanje, to je deset godina druženja i upoznavanja lijepih Hercegovki, uživanja u svijetu boja, oblika, praćenja klijentica u njihovim važnim datumima. Nije šminkanje samo nanijeti šminku na lice i istaknuti ono što je najljepše na njemu, to je samo dio posla, bogatstvo su sva poznanstva koja su rezultat njega'', rekla je Marija.

Vizažistica otkriva kako se ljubav prema šminkanju rodila već u djetinjstvu te u šali dodaje kako je oduvijek imala ljubav prema uređivanju lica kada je još kao djevojčica 'šminkala' svoje lutke i slike iz novina.

Širokobriježanka se u svijetu kozmetike našla nakon dugogodišnjeg rada u administraciji jedne tvrtke. Taj prelazak iz svijeta administracije u svijet ljepote, za nju je bio, tvrdi, ispunjenje sna.

"Moj uredski posao je bio vezan za operativno menadžerstvo, nabava, logistika i ostalo što pod tim spada. I taj posao jako volim, dinamičan je, a moja tržišta su bila izvan naših govornih područja, pa sam na taj način ostvarila prekrasna prijateljstva skoro na svim kontinentima svijeta. Međutim uvijek sam htjela biti vizažist. Jednog dana odlučim realizirati tu želju, slijediti taj san i nakon istraživanja upisujem renomiranu akademiju 'Ministry of beauty' u Zagrebu koju je osnovao i vodi svjetski poznati vizažist Boris Čavlina. Kako se ovaj posao bazira skoro samo na vikende, ne napuštam posao menadžera sve do ponovnog upisa na fakultet", kazala je ona.

Profesionalnih usavršavanja, navodi Marija, nikada nije dosta te kontinuirano posjećuje mnoge edukacije eminentnih stručnjaka.

"U ovom desetljeću otkako se bavim šminkanjem konstantno se educiram, otvorena sam novim spoznajama i uvijek talent nadograđujem. Prije par tjedana sam bila na Masterclassu u Zagrebu kojeg je održala Olga Tomina iz Bjelorusije. Od zvučnih imena istaknula bih Maria Dedivanovića koji je postao globalna zvijezda jer šminka poznatu obitelj Kardashian. Bilo je to 2013. u Londonu, kada on još nije bio poznat u našoj regiji. Svakako moram spomenuti i edukaciju kod Saše Jokovića, a kroz cijelo ovo vrijeme ih je bilo jako puno, jer ako se ne izgrađuješ stagniraš, a to nikako ne želim", rekla je Marija.

Širokobriježanka je uz svoj posao, uspješna je i na Fakultetu gdje studira Studij odnosa s javnošću. Kombinirati posao i formalno obrazovanje, tvrdi, predstavlja pravi izazov.

"Uskladiti posao i studij je nemoguće ukoliko želite biti redovni na predavanjima, položiti sve prije ispitnih rokova i još imati dobre ocjene. Takav neuspjeli pokušaj je bio nakon srednje škole. Razlog tome je što svim srcem odrađujem ono čega se prihvatim, zbog toga sam možda privremeno napustila uredski posao i upisala fakultet na čuđenje svih jer naći posao u Hercegovini je lutrija. Međutim, malo je onih koji se odvaže slijediti snove, a ja upravo to želim. Fakultet zahtjeva potpuni angažman, jako je stresan, međutim, šminkanje me opušta i onda tu dobivam balance", navodi ona.

Napuštajući posao u administraciji proširuje svoju ponudu u kozmetičkom salonu. Pošto je, kako kaže, 'my own boss' tretmane uljepšavanja rasporedi tako da može biti redovna na predavanjima. Kada je šminkanje u pitanju, dodaje, tu je vrijeme 'boss', ali se uspije i to nekako skombinirati sve unaprijed planirajući.

Upravo odnosi s javnošću i vještine koje stječe na fakultetu, smatra ona, bit će joj od iznimne koristi u budućem profesionalnom djelovanju.

Marija za sebe kaže da je perfekcionist, zaljubljenica u sve što je lijepo, ovisnica o putovanjima, ljubiteljica promjena, talijanske kuhinje i njihovih vina, a otkrila nam je i što želi u budućnosti.

"Želim usavršavati talijanski u Italiji nakon fakulteta, želim i dalje istraživati jer toliko je veliko moje neznanje. Al ipak i svoje znanje želim prenijeti na druge. Konstantno razmišljam o školi šminkanja, jer moje iskustvo je ogromno, ne želim ga zadržati samo za sebe, želim to prenijeti na druge, jer uljepšavati druge je predivna stvar. Strast koju imam prema šminkanju je ogromna, a nju bih rado podijelila s 'cijelim svijetom“, rekla je Marija u razgovoru za Treći.ba.