Recept: Sok koji vraća boju sjedim vlasima!

Recept: Sok koji vraća boju sjedim vlasima!
Ona može da nam skrene pažnju na ozbiljne nedostatke u ishrani i da nam nagovjesti buduće bolesti. Da li ste znali da postoji način da se uspori rast sjedih vlasi i da vam se vrati prirodna boja

Krenimo prvo sa naučnim objašnjenjem: načnici su objasnili uzrok sjede kose - pigment melanin zadužen za proizvodnju matičnih stanica koje se nalaze na svakom folikulu. Zavisno od naše genetske predispozicije, ove stanice počinju da proizvode manje pigmenta kako starimo, što na kraju rezultira sjedom kosom.

Tradicionalna kineska medicina objašnjava da su razlozi sjede kose daleko dublji od jednostavnog genetskog nasleđa.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, kvalitet krvi i zdravlje bubrega se ogleda u snazi, boji i stanju kose.

Namirnice koje jačaju krv i bubrege su klorofil, šećerna melasa, crne sjemenke sezama, hijiki alge, kopriva, a posebno pšenična trava. Kineska medicina prporučuje i izbjegavanje prekomjernog korištenja mliječnih proizvoda, mesa i soli.

Prerano sjeda kosa može da ukazuje na poremećaj štitne žlijezde. Nedostatak vitamina B5, B6 i B12, zatim anemija. Nedostatak ovih vitamina i minerala je često povezan s lošom apsorpcijom zbog problema koji proizlaze iz Kronove bolesti, bakterijskog rasta u crijevima.

Nedostatak adekvatnog vitamina A, cinka i bakra također mogu stvoriti problem, što može dovesti do slabog imuniteta, oslabljene povezanosti krvnih žila i, u nekim slučajevima, moždanog udara i bolesti krvog sistava.

Sok koji vraća boju sijedim vlasima

Redovno konzumiranje svježeg soka mlade pšenične trave pruža nam mnoge prednosti, a jedna od njih je i ta da može usporiti rast sjedih i vratiti da već posjedeloj kosi prirodnu boju.

Sok od pšenične trave je ujedno i odličan čistač krvi, pa pomaže u pomlađivanju i regeneraciji naše kože.

Kako da dobijete sok od pšenične trave

Pšeničnu travu možete sami saditi, ali je možete i kupiti u trgovinama zdrave hrane u svježem ili u osušenom obliku

Stavite u blender sljedeće sastojke:

30 ml soka pšenične trave
šolju sjeckanog voća po izboru
šolju soka od limuna
kašiku meda
malo vode
Pijte ovo svaki dan 1-2 puta i pratite stanje boje svoje kose...

nezavisne.ba