FOTO  Modna dizajnerica iz Mostara, Slađana Raič Galić najveću inspiraciju pronalazi u ženama

1. Ove godine ste se odlučili zvanicama prestižne
manifestacije 30. Jubilarni Nivea BH Fashion Week Sarajevo prikazati modele koji su posebno ostali u sjećanju pripadnicima jačeg pola. Naime, prikazali ste kolekciju kupaćih kostima. Koliko je teško bilo kreirati ovu kolekciju?

Ove godine na Sarajevskom tjednu mode 30-om jubilarnom Nivea BH Fashion Week predstavila sam Cruise kolekciju za ljeto 2013.. Kolekcija je namjenjena isključivo za ljetni godišnji odmor, ali ne radi se o kolekciji kupaćih kostima, mada su dva dijela kolekcije.. Nije mi teško kreirati ni jednu kolekciju.. nekad ju je teško izraditi.. ali zapravo moda je za mene vesela i zanimljiva igra u kojoj uistinu uživam, zato se ne držim pravila, ne ograničavam se rokovima, radim samo ono što volim..

2. Šta Vam je bila inspiracija i odakle ideja za ovu kolekciju?

Najveću inspiraciju oduvijek pronalazim u ženama. Ovaj put to su one žene koje žele izvući sve iz svog godišnjeg odmora te uživati u moru, suncu, kupanju, ali i šetnji, sportovima, ozbiljnim razgovorima, izlascima pa čak i vjenčanju (Vjenčanica je također dio ove kolekcije..). Ideje sam crpila iz ljeta i  mora, a to su za mene neiscrpni izvori oduševljenja i ideja..

3. Obzirom da ste u poodmakloj trudnoći, kažite nam koliko je
to što ćete postati majka uticalo na Vas i na Vaš rad, možete li
nam otkriti pol bebe i kojeg datuma je očekujete....?

Trudnoća i činjenica da ću postati majka utjecala je na mene osobno onoliko koliko sam očekivala - pomjerilo je sve moje prioritete za par mjesta niže.. Na moj rad utjecalo je toliko što sam odlučila napraviti jednu polugodišnju pauzu kako bih uživala u preostaloj trudnoći te se, barem na početku, posvetila isključivo bebi koja dolazi.. Očekujem dječaka u 6.mjesecu.

4. Da li već imate ideje za svoju novu kolekciju?

Zapravo, nemam definiranu ideju za novu kolekciju.. u glavi mi se obično vrti nekoliko crtica koje baš i ne idu zajedno pa ćemo vidjeti što će od toga isplivati na površinu..

5. Šta mislite po čemu ste drugačiji od konkurencije i po
čemu se izdvajate?

Čini mi se da većina mojih kolega radi vrlo ozbiljno i uistinu se posvećuju poslu.. Što, naravno donosi kvalitet na našu scenu..  ali ja još nisam spremna posvetiti se ili se uozbiljiti.. izbjegavam rokove, igram se i zabavljam.. Izdvajam se po tom što ni sama obično ne znam u kojem smjeru će ići moj naredni korak i po tom što u sve etape stvaranja i predstavljanja nastojim unijeti i puno zabave.. 

6. Nekoliko crtica iz biografije?

Iz Mostara sam. Moje osnovno zanimanje i posao od kojeg živim nemaju nikakve veze sa modom.

Prije 6 godina prošla osposobljavanje pa onda i usavršavanje u privatnom talijanskon institutu mode i dizajna Callegari te stekla zvanja stilist i modni kreator.

Radim za sada isključivo žensku odjeću (za sve uzraste i prilike), te kostimografiju. Radila odjeću za film, festivale i nastupe za plesačice, pjevačice i voditeljice širom BiH i Hrvatske.. Sudjelovala u skupnim revijama u cijeloj BiH i Hrvatskoj.. imala i nekoliko samostalnih.. Uz vjenčanice te dodatke za vjenčanja najviše uživam u kostimografiji, posebno dječijoj.