Mali trikovi za ljepšu i kvalitetniju kosu

kosa

Normalan broj dlaka koje opadnu u tijeku jednog dana je od 50 do 100. Međutim, vremenske promjene tokom različitih godišnjih doba mogu uzrokovati da kosa počne opadati i do dva puta više nego što je to normalno.

Znanstvena istraživanja pokazala su kako rast kose počinje usporavati tijekom zime dok tijekom proljeća kosa počinje opadati zbog obnavljanja vlasišta. Ljeti ne uspijevamo da se izborimo protiv sunca, klora, slane vode i ogromne količine vlage u zraku, dok oštra zima toliko oslabi našu vlas da nam ne preostaje ništa drugo nego da teška srca ošišamo i do nekoliko centimetara oštećenih vrhova.

No, nisu samo vanjskii uticaji problem - djevojke koriste i po nekoliko različitih uređaja za stiliziranje kose poput fena, pegle i figara, koji znatno oštećuju vlas. Srećom, tu su mnogobrojni proizvodi i namirnice koje nam mogu pomoći da zaštitimo kosu od oštećenja, a da je pritom oblikujemo onako kako želimo.

Za prirodno zdravu i sjajniju kosu:

- arganovo ulje - njegove hranljive i lipidne komponente balansiraju hidrataciju, pospješujući zdravlje, elastičnost i sjaj kose;

- namirnice bogate vitaminima A i C, proteinima, kao i omega-3 kiselinama;

- losos, tamno zeleno povrće, koštunjavo voće, piletina i puretina i mliječni proizvodi.

Protiv opadanja kose:

- sprječavanje prekomjerne izloženosti duhanskom dimu;

- elektronske cigarete i heat-not-burn uređaji ne emitiraju duhanski dim, te se smanjuje izloženost njegovim negativnim svojstvima;

- ukoliko ste navikli da često perete kosu, opredijelite se za slabiji šampon koji sadrži provitamin B5 i vitamin B7 koji su se pokazali izuzetno blagotvornima za kosu.

Za brži rast kose:

- ricinisovo ulje - zbog hidratantnih svojstava se koristi za njegu suhe kose, čini je jačom i pospješuje njen rast;

- namirnice bogate cinkom i gvožđem;

- morski plodovi, sjemenke, žitarice, mahunarke, soja, badem i indijski orah, crveno meso i zeleno povrće.