Dr. Oz: savjeti za piling

Česti pilinzi. Što je bolje za vaš pod? Da ga čistite svakog tjedna ili pričekate da se nakupi dovoljno smeća i onda ga izribate jedanput godišnje? Isto vrijedi i za vas. Kad odlučite tako postupati i sa svojim licem, imate nekoliko mogućnosti:

1.Jedanput dnevno ili tjedno istrljajte lice blagim mehaničkim ili kemijskim sredstvom za piling. Ne koristite meha­ničke pilinge oštrih rubova jer oni mogu oštetiti donji sloj zdrave kože. Sjemenke marelice prirodno su sredstvo i djeluju poput staromodne slamnate metle u odnosu na novoizmišljene kemijske kuglice, koje su sličnije sintetičkoj metli. Meni se više sviđa druga vrsta pilinga, ali nećemo vas prijaviti policiji ako stvari želite raditi na staromodan način. Iskušajte malu količinu sredstva na ruci kako biste se uvjerili da nije previše grubo.

2.4.Mikrodermoabrazija piling je koji se može primijeniti jedanput mjesečno da bi se kod prosječnih osoba dobili iznadprosječni rezultati. Kod mikrodermoabrazije upotrebljavaju se aparati na bazi kristala (aluminijevog oksida) ili, što je još bolje, na bazi pravih dijamantnih čestica kako bi se uklonile odumrle kožne stanice i istodobno „isisala" mas­noća iz pora.

Iako sve navedene metode mogu biti učinkovite, mislimo da je najlogičnije da jedanput tjedno radite piling kako biste otklonili odumrle stanice kože i potaknuli rast novih stanica. Ako se šminkate ili ste izloženi velikoj količini prašine, preporučujemo piling svake večeri (ne tijekom dana, jer biste tada skinuli samo šminku). Žene tijekom mjesečnice luče više masnoće, pa tada postoji veća mogućnost pojave akni, što znači da biste trebale koristiti blaži piling. Za tijelo koristite prirodnu spužvu lufu. Lufa mehanički ukla­nja stare naslage kože.

Proizvodi s kiselinama. Želite li piling raditi sami, potražite sredstva s kiselinama koje se slažu s prirodnom kiselošću vaše kože. Evo nekih mogućnosti:

Alfa-hidroksilna kiselina (najčešće se navodi kao glikolna kiselina) djeluje kao piling tako što skida gornji sloj odumrle kože i ujedno vlaži kožu. Alfa-hidroksilne kiseline (voćne kiseline koje pomlađuju kožu) koriste se već dvadesetak godina i postigle su značajno poboljšanje u kvaliteti kože uklanjajući s površine kože odumrle stanice tako da mladenačke i svježije stanice postaju vidljive. Manje i veće bore se ublažavaju, a koža poprima svježiji izgled.

Glikolna kiselina (najsigurnija je koncentracija manja od 10%, a liječnici se koriste većima), koja se dobiva iz šećerne trske, zadržava vlagu u koži i odstranjuje odumrle stanice. U početku se njome koristite štedljivo kako biste se uvjerili ne izaziva li nadraženost kože.

Hijaluronska kiselina velika je molekula nalik na šećere u izvanstaničnome matriksu koja se veže s vodom i koži daje volumen i punoću, glatkoću i vlažnost. Međutim, ona ne može prodrijeti u kožu pa, kad je na nju nanesete, djeluje samo kao sredstvo za vlaženje.

Jabučni ocat također djeluje kao piling za gornji sloj kože.

sensaklub.hr