Devet modnih poslastica na drugom danu DFWZ-a

I druge revijalne večeri u Balonu Boćarskog doma Dreft Fashion Week Zagreb privukao je brojnu modnu publiku i poznate osobe iz domaćeg javnog života. Leonarda Boban, Uršula Tolj, Maja Cvjetković, Mladen Burnać, Antonija Stupar Jurkin, Edita Misirić, Sanja Doležal, Hana Hadžiavdagić, Milanka Opačić, Zdenka Kovačiček i Sonja Šarunić došli su pogledati kolekcije za jesen/zimu 2010/2011. prikazane na drugoj večeri DFWZ-a.

Karaka Design

Kolekcija Vesne Karuze i Senije Radić namijenjena je ženama iznad 25 godina. Sastoji se od haljinica i suknji za svečanije prilike što je neuobičajeno za dosadašnji rad ove modne marke. Korišteni su pomalo ekskluzivniji materijali, sivih tonova s detaljima bijele, plave i boje fuksije. Ovosezonskom kolekcijom dizajnerice nastoje pronaći nova rješenja u odnosima materijala i formi.

 
Martina Sporiš

Kolekcija nosi ime „Preobrazba“, a inspirirana je dizajneričinom slikom iz studentskih dana koju je odlučila predočiti u odjeću. Kolekcija je namijenjena samosvjesnoj i urbanoj mladoj ženi. Na odjeći, napravljenoj od čitave palete materijala preko skaja do pamuka, prevladavaju zagasiti, uglavnom crno-sivi tonovi, a detalji su vojničke čizme, lanci i puno tila.


Toni Rico

Na ovosezonskom DFWZ predstavio se kolekcijom naziva „za 5“ koja je svojevrstan hommage njegovom radu. Naime, upravo je pet godina prošlo od kad se dizajner okušao u kreiranju muške odjeće. Tako na pistu vraća žive boje, osvježenje i prepoznatljiv mediteranski stil, eleganciju britanskih džentlmena, no i djelić svoje mračne faze u kojoj se okrenuo tamnijim i zagasitijim tonovima.


Ana Kujundžić

Šarena kolekcija napravljena isključivo od prirodnih materijala, obogaćena je ručnim radom i bojanjem te raznovrsnim detaljima poput naglašenih ramena. Inspirirana životom u skladu s prirodom, jakog kolorita, namijenjena je urbanoj ženi.


Martina Milovanović

Kolekcija je inspirirana bio razgradivim, skupocjenim materijalima koje karakterizira sposobnost grijanja zimi i hlađenja ljeti. Modeli su namijenjeni suvremenoj ženi koja u svom ormaru ima ugodne i atraktivne kombinacije bilo da se radi o sportskom ili nekom glamuroznijem looku. Boje su sve nijanse sive, crne i crno-bijela.


Natalio Đangradović

Ovom kolekcijom dizajner predstavlja svoju viziju žene kao heroine koja samopouzdano i odlučno kroči svijetom. Manekenke su imale prekrivena lica tamnom maramom. Omnibus stilova, eksperimentalno oblikovanih drskom igrom formi u vidu uporabe prozaičnih materijala, tekstura, boja, nepripadajućih motiva, tvori okosnicu ove perolake i prhke jesenske sage.


Shuz.

Sunny Lavender, Wildberry Cheesecake, Lavish Lace Rose, Dinasty Rasberry, Cookies and Jam - zvuči kao savršen repertoar izloga neke slastičarne, a zapravo se radi o tenisicama, ali to ih ne čini ništa manje poželjnima i primamljivima. Ove raskošne, čipkane, sunčane torte od sira personalizirane su, vlastoručno oslikane i dizajnirane tenisice, a izrađuje ih šest djevojaka. Nikolina, Brunella, Andrina, Iva, Ljudmila i Maja su Shuz. Sve je započelo kad su izradile prvi zajednički model kao poklon prijateljici za rođendan. Nedugo nakon debija njezinog modela na ulicama Zagreba, uslijedili su pozivi za izradu prvih modela po narudžbi.


Kolekcija prikazana na DFWZ-u predstavlja tenisice raznih boja, dizajna i oblika, usklađene s željama naručitelja. Svi modeli su unikati. Tenisice su obogaćene raznolikim dodacima te šarenim detaljima svidljivim mladenačkom i razigranom oku. U ulozi modela na pisti DFWZ-a okušale su se i glumica Marija Borić te vrckavi tv voditelji Tamara Loos, Zlata Muck i Frano Domitrović.

Mauro Gasperi

Ideja vodilja dizajnera za ovu kolekciju žena je s dva lica. Kao inspiracija poslužile su mu saće, istovremeno savršene i kompleksne. Preklopi, rubovi, zakovice, ušivci tvore posebne oblike, bilo da je riječ o haljinama ili pletivu. Elegancija i sofisticiranost odjeće odaju prizvuk četrdesetih godina prošlog stoljeća, a efekti koji su postignuti materijalima podsjećaju na snažan i odrješit look 1980-ih. Ovom kolekcijom Gasperi je ponovno otkrio malu crnu haljinu, dopuštajući da se tonovi crne polako pretapaju u tamno plavu.


Marko Mitanovski

Mladi beogradski dizajner trenutno je najvruće ime na svjetskoj modnoj sceni. Kritika ga je čak zbog svog jedinstvenog, inovativnog i avangardnog stila prozvala novim, nikad prežaljenim Alexandrom McQueenom. Poznat po tome što je svojim neobičnim kreacijama oduševio i samu Lady Gagu, svoj «dark glamour» stil pokazao je u brojnim editorijalima časopisa poput Elle, Grazie, Faara, Gale i Asfalta, a njegove se kolekcije često mogu vidjeti na Fashion TV-u. Njegov osebujni talent uočio je i Nicola Formichetti, modni urednik časopisa Vogue Hommes Japan, V Man i Dazed & Confused, koji je od Marka zatražio pet kreacija koje je kontroverzna pjevačica i umjetnica Lady Gaga nosila u editorijalu za časopis Q, a moguće uskoro i u jednom od svojih video spotova.


Kolekcija mladog dizajnera predstavljena je već na London Fashion Weeku u veljači ove godine. U njoj prevladavaju haljine mračnog, goth stila, izrazito dramatične i teatralne.

Tajana Tretnjak
Foto: CroModa.com