FOTO/VIDEO  'Debeljuce' su ponovno u modi

debljina, pretile žene, moda i ljepota, ženska moda
Debeljuce su ponovno »in«, smiješe se zavodljivo, zločesto i ponosno s naslovnica sve većeg broja prestižnih modnih časopisa. Vogue je kao glavni krivac i kreator svakog modnog stila skrojio naslovnicu za ožujak uz zavodljiv osmijeh punašne glazbene zvijezde Adele, a aktualni broj francuskog Elle magazina krasi Tijelo, manekenka Tara Lynn u svoj svojoj raskošnoj XL veličini. Plus size modeli već nekoliko zadnjih godina polako preplavljuju modne piste i u prikrajak guraju anoreksične i bulimične mršavice, a čini se da ni dječačka vizura Kate Moos nije više napeta u modnom svijetu.

Barokna raskoš plijeni seksepilom u lijepim pozama zavodljivica kao što su Nicki Minaj, Iggy, Katy Perry ili Sofia Vergara. Zdravu oblu guzu vratila je Jennifer Lopez, a nakon nje odvažila se i Beyonce. Zbog njih je i čitava 2014. godina obilovala »belfijima« koji su ponosno slavili pozadinsku žensku raskoš, a nestašne su protagonistice obilato napadale svojim zadnjicama sve društvene mreže. Ovdje se nezaobilazno moramo podsjetiti raskošnih oblina Kim Kardashian koja je svoju zadnjicu ovjekovječila stavljajući na nju i čašu pjenušca.

Ljepota kroz vrijeme
I baš kao što je Dr. Oz spomenuo ženski struk ne bi trebao biti širi od 90 centimetara, sve ostalo je zdravo!

I istina, osvrnimo se u prošlost. Pojam ženske ljepote prolazio je razne dimenzije. U starom Egiptu žena je bila lijepa ako je bila vitka, imala duge pletenice, visok struk i uska ramena te ako je kapke obrubila crnom šminkom. Grci su bili više posvećeni muškim apolonski isklesanim tijelima, a žene su, sudeći po kipićima iz tog doba, bile slatko punašne. Renesansna djeva imala je bujno poprsje, široke bokove, blijedu put i plavu valovitu kosu. Viktorijanska ljepota uzdizala je figuru pješčanog sata i doslovce oduzimala dah svim damama stisnutim u uzane korzete. Dvadesete prošlog stoljeća odbacile su sve ženske atribute, skratile kosu, skrile struk i sve obline. Marilyn Monroe je sve ponovno vratila u modu: bujni dekolte, uzak struk i raskošne bokove uz zamaman osmjeh i punu ženstvenost. Seksi pedesete otjerala je »heroinski chic« izgledom Twigy i sve do nedavno mršavice su suvereno vladale scenom unatoč protivljenju muškog spola koji je uvijek dosljedno stajao na strani punašnih ljepotica. Eto, posrećilo im se! Nadajmo se još da će u potpunosti izumrijeti i look »mršave i zdrave«, odnosno zloupotreba estetske kirurgije u svrhu ljepote te da će ljepotica nafilanih silikonima i raznim implantantima biti sve manje.

Pali i modni lanci
Na koncu i veliki modni lanci koji ranije nisu željeli plasirati na tržište XL size odjeću razumno su kapitulirali shvaćajući da je to tržište kojim bi itekako mogli napuniti svoje blagajne. Velike žene konačno su se našle u prestižnim modelima brojnih renomiranih modnih kuća. Gucci je primjerice plasirao čak i kampanju u XXL veličini za kupaće kostime, a BiB (Big is beautiful) linija je jednog od najrasprostranjenijeg engleskog branda H&M.

Možda je jedna od činjenica koje su potakle ovakav trend i u sve brojnijim istraživanjima koja govore o tome da se žensko tijelo u posljednjih nekoliko godina povećalo za nekoliko konfekcijskih brojeva, pa primjerice brojeve 36 i 38 sve češće zamjenjuju 42 i 44 .

Prema istraživanju Tekstilno-tehnološkog fakulteta i dr. sc. Darka Ujevića, Hrvatice su u posljednjih 50 godina promijenile svoj fizički izgled. Prema tom istraživanju postale su više, deblje, većih grudi i tanjeg struka. Bokovi su im kao u žena iz doba zlatnog Hollywooda u šezdesetima. Kako se navodi prema tom istraživanju, danas prosječna Hrvatica visoka je 163 cm, teška 68 kilograma, struk joj je 85 a grudi dosežu opseg od 98,9 centimetara, te nosi konfekcijski broj 42.

Isti trend je zabilježen i u drugim zemljama. Sve je veći broj stanovništva u potrazi za većim konfekcijskim brojevima. U Španjolskoj je zbog toga tamošnja vlada čak odlučila uvesti novi sustav konfekcijskih brojeva usklađen s europskim standardima, kako bi konfekcijske veličine pratile mjere prosječnih Španjolki. Osim toga brojna zdravstvena istraživanja podastiru brojne stručne argumente na strani oblina.

I Pirelli u trendu
Obline su na koljena bacile i kultni Pirellijev kalendar. Candice Huffine, 29-godišnji model uz glasovite zgođušne mršavice Adrianu Lima, Carolyn Murphy i Joan Smalls. Candice s oblinama krasi mjesec travanj, gdje se ponosno utegla kao punokrvna pin-up ždrebica.

- Kad sam prvi put došla u modnu agenciju ponudili su mi da budem plus-size model i uvrijedila sam se. No, kad su mi pokazali sve te ljepotice s oblinama, pristala sam! Jedem zdravo, vježbam i održavam istu težinu, izjavila je o svom izgledu i održavanju ženstvene linije.

Stoga modni poklič koji bi ovog proljeća morao svima zasjesti na diku i veselje glasi: obline su u modi! Stoga zaboravite skrivanje i prikrivanje, otkrijete s ponosom sve što imate, jedite zdravo i vježbajte! To je poruka koja stiže iz svih stručnih uglova i pogleda. Uživajte u kratkim suknjama i raskošnim dekolteima. Uostalom, sve što se o ženskim oblinama ima reći saželi su američki stručnjaci kad su dokazali da muški pogled na ženske obline tjera mozak na »komešanje«, odnosno da reagira na isti način kao kad popije alkoholno piće- opijajuće.