5 trikova kako se našminkati kao profesionalac

šminkanje

1. Odabir pravog alata

Mnogi će vizažisti reći da samo odabir kvalitetnih kistova za šminkanje i upotreba jačih pigmenata može već na prvu poboljšati završni rezultat bez da ste usavršili tehniku.

Bitno je imati osam osnovnih kistova:

• Kist za nanošenje podloge
• Kist za nanošenje korektora
• Kist za nanošenje pudera u prahu
• Kist za nanošenje rumenila
• Mali kist za miješanje
• Plosnati kist za sjenilo
• Kosi kist za precizno nanošenje
• Kist za nanošenje ruža

2. Konturiranje lica je ključno

Još jedan razlog zašto naše lice izgleda savršeno kada nas našminka profesionalac, skriva se u konturiranju lica. Svaki profesionalni vizažist istaknut će obrise vašeg lica ili napraviti nove ako je to potrebno. Igra sjenčanja i naglašavanja istaknut će ono što napravite svjetlije od tona vaše kože, a ono tamnije će staviti u drugi plan. Konturiranje lica može ga vizualno suziti ili raširiti ako je potrebno, naglasiti jagodice, suziti i smanjiti nos ili pak 'skratiti' čelo, ukratko- napraviti od vašeg lica sve što će vas učiniti vama najljepšima.

Za konturiranje lica potreban vam je jedan svjetliji i tamniji korektor ili puder s kojim ćete raditi sjenčanje. Neki kozmetički brendovi imaju prozvod namijenjen baš za taj korak u nanošenju šminke, poput L'oreala i njihovog brenda NYX Professional Make up.

3. Izaberite dobru podlogu

Kako bi izbjegli efekt maske potrebno je izabrati podlogu boje vaše puti ili nijansu svjetliju. Podloge tamnije od vašeg tena nisu najbolji izbor pogotovo jer se na danjem svjetlu mogu činiti još tamnije nego pod onim umjetnim u dućanu.

4. Ne koristite samo jednu boju sjenila

Ako ste ikada gledali profesionalnog vizažista u akciji, mogli ste primijetiti kako uvijek koriste više nijansi i boja sjenila kako bi dobili dubinu i određeni oblik kapka. Važno je zapamtiti istresti kist ili nanijeti malo sjenila na ruku svaki put nakon apliciranja, kako bi istresli višak čestica koje mogu završiti ispod vašeg oka i uništiti vaš dosadašnji rad.

Na cijeli kapak prvo nanesite svjetlo sjenilo, a zatim tamno nanesite uz vanjski rub oka i trepavice te ga sjenčajte prema udubini kapka. Kako bi ublažili prijelaz između tamnog i svjetlog sjenila poslužite se nijansama između te dvije krajnje za mekši izgled.

5. Završni puder ili fiksator tajna je make up-a koji traje satima

Završni puder, odnosno onaj u prahu, tajna je dugotrajne šminke, ali i baršunastog, bezprijekornog tena. Nanosi se na kraju, nakon podloge, konturiranja, rumenila (kod rumenila obratite pozornost na ravnomjerno nanošenje i sjenčanje oko jagodica za blaže prijelaze kako biste izgledali što prirodnije) i ostale šminke, kistom ili četkicom i to u vrlo maloj količini. Višak pudera obavezno stresite s vaše četkice ili kista tako da ga na njemu ne možete vidjeti i nanesite ga na cijelo lice, tako ćete izbjeći efekt 'bijelog lica' na fotografijama.

Izvor: zadovoljna.hr