FOTO/VIDEO  Xiaomi Mi 5 Pro sa keramičkom pozadinom je neuništiv

kineski mobitel
Specifikacije Pro verzije ovogodišnjeg Xiaomi preminum telefona su Snapdragon 820 koji radi na 2.15 GHz, 4 GB radne memorije i 128 GB skladišne memorije, dok je ostatak isti kao kod ostatka Mi 5 ponude, odnosno LCD ekran od 5.15 inča, zadnja kamera od 16 megapiksela sa optičkom stabilizacijom, prednja kamera od 4 megapiksela sa pikselima veličine 2 mikrona i baterija od 3.000 mAh.

Najznačajnije stavke po čemu se razlikuje od svoje jeftinije Xiaomi Mi 5 braće su navedena pozadina koja je na Pro verziji izrađena od specijalne vrste keramike dok je kod ostatka Mi 5 telefona od stakla, te naravno cijena. Dok Xiaomi online prodaje osnovnu verziju Mi 5 telefona sa 3 GB radne i 32 GB skladišne memorije za 305 dolara, njegova cijena na ulicama Kine je preko 400 dolara zbog velike potražnje.

Pojavio se i video koji pokazuje koliko je navedena pozadina otporna u odnosu na staklenu ili metalnu kojom su prekriveni ostali premium telefoni ove godine. Zaista impresivno, ali bit će zanimljivo vidjeti testove otpornosti na udarce i ispadanje jer je keramika tu poprilično loša prije nego proglasimo keramičku pozadinu materijalnom budućnosti za premium klasu telefona.

U online prodavnicama koje prodaju kinesku robu ostatku svijeta, cijena osnovne verzije je oko 450 dolara, tako da je za očekivati kako će Mi 5 Pro za Europljane koštati u navedenim prodavnicama bar za trećinu 3 više u odnosu na 415 dolara po koliko ga Xiaomi namjerava prodavati online.