Samsung ostaje neosporni lider na tržištu zaslona

samsung s9

Tako je Samsung i dalje neosporni lider na tržištu zaslona, a tome u prilog govore statistički podatci za prvi kvartal ove godine koje je objavio IHS Markit. Prema izvještajima ova je popularna južnokorejska kompanija u navedenom periodu isporučila zaslona u vrijednosti 3,4 milijardi američkih dolara. Ova brojka prevedena u postotke označava da Samsung ukupno „drži" 40.2% ukupnog svjetskog tržišta zaslona, međutim usprkos dobrim rezultatima Samsung ipak bilježi pad prodaje u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to za 6.6%.

Kompanija JDI se nalazi na drugom mjestu sa 12.3% udjela na tržištu zaslona, dok je na trećem mjestu kompanija BOE koja je u godinu dana gotovo pa udvostručila svoj tržišni udio, pa sada ukupno ima 11.9% udjela. Marketinška kompanija IHS Markit predviđa kako će u drugom kvartalu ove godine BOE prilično lako prestići JDI te postati drugi najveći proizvođač zaslona na tržištu.

Ovi podatci obuhvaćaju cijelo tržište zaslona, a mnogi analitičari tvrde kako glavni razlog Samsung-ovog vodstva leži u OLED zaslonima namijenjenima pametnim telefonima koji ne spadaju u flagship klasu. Mnoge kompanije kod svojih uređaja sve češće koriste OLED zaslone iz razloga što su neophodni za rad veoma popularnih senzora otiska prsta koji se stavljaju ispod tih ekrana.

Ako LCD ekrane potpuno maknemo iz slike i pričamo samo o OLED ekranima tada dobivamo podatak da je Samsung na ovom području gotovo pa nepobjediv - sa prodanih 80% OLED zaslona ili ekrana. Glavni konkurenti Samsungu su kineski BOE te južnokorejski LG koji je poboljšao tržišni udio na području zaslona zahvaljujući odličnoj prodaji Huawei Mate 20 Pro pametnih telefona.

racunalo.com