FOTO/VIDEO  Samsung Galaxy K Zoom

Samsung Galaxy K Zoom, mobiteli, samsung galaxy s4

Lanjski Galaxy S4 Zoom ostao je u pamćenju kao vrlo solidan cameraphone no svojim gabaritima ipak nije osvojio mnoga srca. Kakav je njegov nasljednik Galaxy K Zoom, pročitajte i pogledajte u nastavku.

DIZAJN I ERGONOMIJA

Samsung Galaxy K Zoom u odnosu na svojeg prethodnika svakako dolazi u ergonomičnijem i kompaktnijem izdanju zahvaljujući redizajniranom kućištu koje je ove godine ipak malo više smartphone no fotoaparat no i dalje ćete ga osjetiti. Samsung je leđa Galaxya K Zoom stanjio do 16.6 mm, a na dijelu gdje mu se nalazi sklop kamere s optikom debeo je prihvatljivih 20.2 mm. Zahvaljujući tome on znatno lakše ulazi i izlazi iz džepa i lakše je njime baratati jednom rukom dok je u funkciji smartphonea ali je zato izgubio na ergonomiji dok njime pokušavate jednoručno baratati kao fotoaparatom.

Kako je ovakvo nešto svakodnevno koristiti kao smartphone? Dok ga držim jednom rukom u uspravnoj orijentaciji i čačkam po njegovu 4.8-inčnom zaslonu borim se s položajem prstiju na leđima uređaja i stalno pokušavam raširiti prste kako bi mi grba kamere stala između njih, što nije lako premda nakon par dana korištenja postaje lakše. Masa od 200 g također nije za zanemariti i otprilike je 25-30% teži od većine smartphonea sa zaslonom iste dijagonale.

Kad smo odradili ovaj dio koji će na vas ostaviti najveći dojam primijetit ćete kako je dizajnerski riječ o svojevrsnu plodu ljubavnog trokuta Galaxya S3, Galaxya S4 Zoom i novog Galaxya S5. Prednjica uređaja je obilježena 4.8-inčnim zaslonom a'la Galaxy S3 ispod kojega su fizičke navigacijske tipke - standardna Home u sredini te kapacitivna Multitasking tipka s lijeva i Back tipka s desna. Ljubiteljima fizičke Meni tipke napominjem da duljim pritiskom na tipku Multitasking dobijate taj isti Meni ako vam je ona virtualna s tri točkice na zaslonu tako mrska. Iznad zaslona je Samsung logo, oko prednje kamere, zvučnik slušalice i senzori. LED lampice obavijesti nažalost nema.

Bridovi Samsunga Galaxy K Zoom podsjećaju na one s Galaxya S4 i imaju kromirani sjaj koji vam se ili sviđa ili ga prezirete. Ti su bridovi malčice izdignuti sprijeda prema zaslonu pa to dodatno štiti zaslon kad uređaj na stolu leži licem prema dolje. Lijevi brid nosi pretinac za microSD memorijsku karticu i rupicu za vezicu, a desni tipku kontrole glasnoće, tipku Power i dvostupanjsku tipku okidača kamere na idealnom mjestu za kažiprst pod uvjetom da ste dešnjak. Sve su tipke solidno izvedene. Gornji brid nosi sekundarni mikrofon i 3.5 mm izlaz za slušalice. Dolje je glavni mikrofon te mikro USB konektor za sinkronizaciju i punjenje.
Leđa prekriva rupičasti stražnji poklopac a'la Galaxy S5 i uspješno sprječava otiske prstiju, a sam uređaj je također manje klizav. Tamo straga naravno najviše mjesta zauzima poveći kružni sklop 20.7 MP kamere s teleskopskom optikom iznad kojega je i glavni zvučnik uređaja. Nešto niže s lijeve strane je izdužena Xenon bljeskalica, a dolje niže po sredini je Samsung logo. Ispod poklopca su izmjenjiva baterija i utor za mikro SIM karticu ispod nje.

Kvaliteta izrade je na Samsungovoj razini pa je upitno koliko će izdržat taj lažni izdržati krom po rubovima, a plastika kao takva je zapravo izdržljivija od stakla dok se metal također lako ošteti. Svejedno uzmemo li u obzir masu od 200 g, bolje bi bilo da vam ne ispadne.

Sve u svemu za pametni telefon s ugrađenom teleskopskom optikom Samsung je odradio prilično dobar posao no da bih ga baš svaki dan nosio uokolo, nisam baš uvjeren. Osobno bih u najbolju ruku Galaxyem K Zoom privremeno zamijenio svoj smartphone na nekom putovanju.
ZASLON
Ako ste ikada u ruci držali Samsung Galaxy S3 onda će vam 4.8" Super AMOLED zaslon rezolucije 720 x 1280 Galaxya K Zoom biti poznat. Iako to danas možda nije posljednji krik tehnologije ni mode, riječ je o vrlo dobrom zaslonu koji će svojim karakteristikama zadovoljiti većinu ako ne baš one najrazmaženije. Prikaz na njemu je vrlo solidne oštrine, a može se pohvaliti i solidnom čitljivošću iz širih kutova gledanja te razinom osvjetljenja unutra i vani premda vani na direktnom suncu toga nikad dosta. Ukratko zaslon je vrlo dobar iako ne na razini uređaja najviše klase iz tog premium segmenta.
KAMERE
Temelj Samsunga Galaxy K Zoom je njegova moćna 20.7 MP kamera na leđima s Xenon svjetlom, deseterostrukim optičkim povećanjem te optičkom stabilizacijom slike i podrškom za 1080p pri 60 fps. Sprijeda je također solidna 2 MP kamera s podrškom za 1080p video. U odnosu na svojeg prethodnika, Galaxy K Zoom ima jači 20.7 MP senzor s manjim pikselima veličine 1.12 mikrona. Teleskopski optički zoom omogućuje snimanje fotografija s desetorostrukim povećanjem bez gubitka na kvaliteti.

Dok je kamera isključena, optika je uvučena no pokretanjem kamere ona se izvlači oko 2 cm, a pri maksimalno zoomu strši oko 3.5 cm van kućišta. Nije baš za u džep no čim kameru isključite optika se povlači i zatvara. Brzina pokretanja kamere bi bila još veća da je Samsung omogućio pokretanje kamere duljim pritiskom na fizičku tipku kamere, a umjesto toga morate istovremeno pritisnuti i zadržati tipku kamere i tipku pojačanja glasnoće pa sve skupa traje oko 2 sekunde prije no što je spreman za okidanje fotografije. Razinu optičkog povećanja kontrolirate ili tipkama kontrole glasnoće ili štipanjem zaslona s dva prsta, što nije naročito precizno. Nakon 10x optičkog povećanja moguće je digitalno povećati još 10x puta no naravno s gubitkom na kvaliteti.

Podržan je auto fokus te ručni fokus dodirom točke na zaslonu u fotoaparatu i video kameri. Odličan trik je i odvojena kontrola fokusa i ekspozicije odnosno osvjetljenja fotografije pa se tako dodirom zaslona iz kvadratića fokusa može prstom izvući drugi kvadratić pomicanjem kojega mijenjate razinu osvjetljenja dijela fotografije u kojeg ste ga povukli. Time ćete izbjeći ono kad fokusirate predmet sprijeda pa iza njega ostatak bude pretaman.Sučelje kamere je više u skladu s onim Galaxya S5 nego onog s lanjskog Galaxya S4 Zoom i izgleda dosta minimalistički. Obje tipke okidača su nadohvat prsta, tipka Načina omogućuje odabir između potrebnijh i nepotrebnih 28 raznoraznih načina snimanja poput dobre stare Automatike, HDR, Lijepog lica, Snimka i više, Panorame, Virtualne šetnje, Noćnog, Hrana, Vodopad i sličnih čudesa. Među njima je zanimljiv taj Selfie Alarm koji će zvučnim upozorenjem dojaviti kada ste se idealno smjestili u kadar za selfie stražnjom kamerom. Odabirom Ručnog načina rada možete čačkati efektima, vrijednostima ekspozicije, ISO postavkama, balansu bijele boje, timeru, načinu rada bljeskalice...

Što se kvalitete fotografija i videozapisa tiče ne trebate u njih uopće sumnjati jer je ovdje riječ o vjerojatno najboljoj smartphone kameri u Android svijetu. U nastavku se uvjerite i sami.