Punjač koji će mobitel napuniti za manje od pola minute

Eesha Khare (18) iz Saratoge u Kaliforniji osvojila je Intelovu nagradu u iznosu od 50.000 dolara na međunarodnom natjecanju studenata. Studenti su trebali napraviti uređaj za pohranu energije koji se može napuniti u roku od 20 do 30 sekundi.

Uređaj koji je osmislila Eesha je superbrzi punjač koji može pohraniti dosta energije u malim spremnicima, puni se brzo te zadržava energiju dulje vremensko razdoblje.

Štoviše, taj uređaj može izdržati više od 10.000 krugova punjenja i pražnjenja u usporedbi s 1.000 krugova kod konvencionalnih baterija.

"Baterija na mobitelu mi se uvijek isprazni", rekla je ova studentica za NBC News odgovarajući na pitanje što ju je inspiriralo da se počne baviti tehnologijom za pohranu energije.

Razvoj superkondenzatora doveo ju je do nanokemije - "pravog rada na nanoskali kako bi se došlo do značajnih poboljšanja u različitim područjima".

Dosad je svoj izum koristila za napajanje LED-ica, no budućnost je još svjetlija. Naime, kaže da bi se njezine nove baterije mogle koristiti u telefonima i ostalim prijenosnim uređajima koji su danas sveprisutni, a budući da je baterija fleksibilna, može se koristiti i u savitljivim zaslonima, kao i u tkaninama.

Eeshin izum osvojio je nagradu Intel Foundation Young Scientist Award na Intelovom sajmu znanosti i inženjerstva, koji je održan u Phoenixu u Arizoni.

Net.hr