Prva SMS poruka poslana prije 25 godina, koja je označila početak promjene ljudske komunikacije

sms
sms
Prvi SMS sa računara poslao Britanac Neil Papworth.

"Poruka je bila: 'Sretan Božić!' U to vrijeme to s mobitela niste mogli poslati, ali ste mogli primiti poruku, pa sam je poslao s računara. Trebalo je još godinu dana da se omogući slanje SMS-a s mobitela", objasnio je Nil Papvort, prenosi Dnevnik.hr.

Taj trenutak označio je početak promjena epskih razmjera. Telefoni na pulsno biranje polako nestaju iz upotrebe. Internet je sve dostupniji, a mobilna tehnologija donosi korjenske promjene u komunikaciji modernog čovječanstva. Telefoni postaju sve pametniji.

"Prvi put imamo mobitele koji su više od telefona. Vidimo da su do danas razvijene na stotine tisuća, ako ne i milijuna aplikacija za naše pametne telefone, tako da SMS možemo smatrati prvim korakom prema modernom pametnom telefonu", rekla je Elizabet Bruton iz Muzeja nauka.

Svaka nova tehnologija donosi sa sobom prednosti i mane.

"Jedna od najzanimljivijih stvari oko komunikacije mobilnim porukama je gubitak konteksta za razliku od komunikacije u četiri oka. Gubi se govor tijela, gubi se emocija, a to je pravi izazov za nas u ovoj eri", smatra stručnjak za društvene medije Toby Beresford.

Život bez pametnog telefona danas je mnogima nezamisliv. Poruke se koriste za plaćanje parkinga, naručivanje kod liječnika, reklamiranje proizvoda, čak i u izbornim kampanjama. SMS je pridonio stvaranju novog, globalnog društva kakvo danas poznajemo.