FOTO/VIDEO  Predstavljen LG G4

LG G4, smartfon
Na gotovo dvosatnom predstavljanju imali smo se prilike upoznati sa svim novostima koje G4 donosi i koliko je, između ostalog, bolji od najljuće konkurencije. Tako su nas barem uvjeravali, a je li to istina ili nije, saznat ćemo ubrzo kad nam stigne na test.

Cijela priča započela je naravno s dizajnom u kojem koža ima glavnu ulogu. Pa premda će G4 biti dostupan i u običnoj izvedbi s polikarbonatnim poklopcem, dok ovaj kožni zasigurno plijeni najviše pažnje. Kako kažu, cijeli proces izrade kožnog poklopca traje oko 3 mjeseca, a radi se o vrlo kvalitetnom uzorku. Uz zadržavanje izmjenjive baterije i proširive memorije, kojih se većina proizvođača praktički odrekla, tu je još i zakrivljen zaslon kao na Flexu. Očigledno je kako je Flex puno više zakrivljen, no i ova blaga krivulja osigurat će do 20% veću otpornost na padove.

Novi Quantum dot zaslon zaista izgleda odlično, s odličnim kutovima vidljivosti i prikazom boja. Koliko je zaslon bolji od prošlogodišnjeg i kakav je na danjem svijetlu, nismo imali prilike saznati, no neke stvari ipak moramo ostaviti i za recenziju.

Poseban naglasak stavljen je na novu kameru koja donosi veći senzor, veći otvor blende, još bolji OIS i laserski autofokus, te čitač ambijentalne svijetlosti. Novi senzor trebao bi osigurati još vjernije boje. Mogućnost snimanja u RAW formatu nije neka novost u svijetu smartfona, ali zasigurno je trend koji bilježi drastičan porast. S novim Lollipopom većina proizvođača je ili najavila ili već donijela podršku za snimanje u RAW-u, a G4 naravno, dolazi s njom.

Kratko vrijeme koje sam proveo s G4 iskoristio sam ponajviše za promatranje detalja i dizajna, jer realno, malo se stvari može na brzinu i vidjeti i isprobati. Kožni uzorci različiti su na dodir, no svaki ostavlja svojevrstan "premium" dojam. Zasigurno su nešto drugačiji, štoviše i bolji od plastičnih na Samsungovoj Note seriji. Kakvi će se pokazati s vremenom, to još trebamo vidjeti.Upitao sam gospodu iz LG-a nude li ikakvo jamstvo na kožu, no dobio sam vrlo skroman i diplomatski odgovor. Naime, ukoliko je neka greška na koži, imat ćete ju pravo zamijeniti u roku od 2 tjedna, što inače spada u Europski zakon o zaštiti potrošača koji nalaže da unutar EU možete bilo koji proizvod vratiti u trgovinu u tom roku, bez ikakvog objašnjenja i dobiti puni povrat novca.

Osim što ćete kožni uzorak platiti 400 kn više, moći ćete kupiti i set za njegu kože no nismo uspjeli saznati po kojoj cijeni. Kao poklon svim kupcima G4 s kožnim poklopcem, LG će u pakiranju priložiti i zlatni polikarbonatni poklopac što je lijepa gesta.

Sve u svemu, kratko druženje s G4 ostavilo je pozitivan dojam i s nestrpljenjem iščekujemo kad ćemo ga dobiti na testiranje. U sva tri domaća operatera G4 bi se trebao pojaviti početkom lipnja, a u našim rukama možda i koji dan ranije. Do tada vas ostavljamo s par kadrova uređaja.