Nokia 1520: Oduševljava brzinom, ekranom i kamerom

Prevelik mobitel, premali tablet, preskupi fotoparat ili ništa od toga, nego jednostavno - Phablet, klasa je kojoj pripada perjanica Nokije, model Lumia 1520, s kojim smo se družili zadnjih nekoliko dana.

Kao i kod uređaja iz vrha ponude ostalih proizvađača, Nokia je izradi ove Lumie pristupila prokušanom recepturum slaganja vrhunskih komponenti ne pitajući za veličinu, težinu i cijenu (koju ćemo spomenuti kasnije) pa je i rezultat i više nego impresivan.

Tako je u veliko kućište od vrlo kvalitetne plastike koja dolazi u više boja stavljen 6-inčni ekran sjajne oštrine, bogatih boja i kontrasta, 1080p rezolucije i gustoće piksela 367 ppi na kojemu se sada Windows 8, uz jak hardver i visoku rezoluciju ekrana, prikazuje s još jednim redom ikonica. Kada spominjemo jak hardver, slobodno možemo reći - najjači, jer Nokiu pokreće 2,2 GHz 4-jezgreni Krait 400 procesor, Adreno 330 GPU, Qualcomm Snapdragon 800 chipset i dva GB RAM memorije, dok je za pohranu podataka na raspolaganju ugrađenih 32 GB memorije dodatno proširivih micro SD karticom. Jače od toga ponudit će novi Samsung S5, koji tek treba doći na naše tržište.
Vrhunske komponente

Od mobitela koji predstavlja sam vrh ponude etabliranog proizvođača kao što je Nokia, očekuje se i vrhunsko korisničko iskustvo, a Lumia 1520 ne razočarava ni u jednom segmentu. Brzinu i fluidnost telefona ni u jednom trenutku nismo uspjeli poljuljati čak ni kada smo to namjerno pokušavali. Ekran je, pogotovo u zatvorenom prostoru, jedan od najboljih na tržištu i pravo je uživanje na ovom telefonu pretraživati Internet, pregledavati fotografije, ili gledati Youtube video kada do izražaja dolazi i zbilja glasan i kvalitetan zvučnik. I dok Lumia 1520 nudi sjajno iskustvo dok ste zavaljeni u fotelju i mobitel čvrsto držite s dvije ruke, problemi nastaju kada odlučite svoju Nokiju ponijeti u šetnju, vožnju biciklom, u autobus, izlet, kafić... Tada do izražaja dolazi negativna strana moćnog procesora uparenog s velikim ekranom, jer ovaj je telefon uistinu velik, a i poprilično težak pa će se mnogi postaviti pitanje isplati li se žrtvovati prenosivost zbog ekrana i procesra u kojima se opušteno može uživati samo iz fotelje u vlastitom domu kada je ionako pri ruci laptop, tablet ili stolno računalo.

Ugurati Nokiu 1520 u džep hlača ili jakne moguće je samo kod korisnika koji vole velike široke hlače i jakne za vojnike ili lovce. Uspijete li smjestiti mobitel u džep, izvjesno je da će Lumia vrlo brzo napraviti rupu u materijalu na mjestu gdje relativno izraženi kutovi napinju tkaninu, a težina od 210 grama uvijek će vas podsjećati na crvenu (u našem slučaju) četverojezgrenu, full HD "ciglu" u džepu. Korištenje mobitela jednom rukom moguće je samo za one ekstremno velikih šaka i dugačkih prstiju, ali čak ni Guliver ne bi mogao reći da udobno tipka SMS, ili stavlja novi status na Facebook koristeći samo jednu ruku.
Izdržljiva baterija

Velikoj težini uređaja svakako pridonosi baterija izdašnog kapaciteta, a čak i uz pojačano korištenje na testu baterija je bez problema izdržala dva puna dana i dio trećeg. Dakle, u normalnim uvjetima dva dana trajanja baterije neće biti problem ni onima koji češće posežu za mobitelom, a to je, s obzirom na specifikacije, izniman rezultat. Zamjeramo tek izraženo zagrijavanje kućišta kod nešto dužeg opterećivanja procesora igricama.

Iznimna je i kamera sa svojih 20 MP, optičkim stabilizatorom, snimanjem u RAW formatu i čitavim nizom ručnih postavki. Fokus je brz i precizan, osim u ekstremnim okolnostima kada pomaže dvostruka LED bljeskalica, a nešto napredniji fotografi sigurno će cijeniti mogućnost ručnog biranja fokusa, ekspozicije, ISO postavke i drugih parametera. Fotografije u RAW formatu zauzimaju otprilike 20 MB prostora svaka, ali nude velik dinamički raspon i mogućnost dodatne obrade na računalu. Moguće je odabrati i istovremeno snimanje manjih fotografija od 5 MP-a koje su pogodne za brzinsko uploadanje na Facebook, slanje e-mailom, ili neki drugi oblik "šeranja". Kamera je doista iskoristiva, a tu su i razne korisne ili manje korisne, ali vrlo zabavne dodatne mogućnosti te niz dodatnih aplikacija koje se mogu besplatno skinuti. Optički stabilizator do izražaja dolazi i kod snimanja videa, u čemu senzor Nokije još jednom briljira. Video se snima u 1080p rezoluciji, bez treskanja, a moguće je čak i zumirati i to do 3x bez kompromitiranja rezolucije.
Windows 8

Kako se radi o vrhunskom uređaju, zamjerke je teško naći, ali svakako ide na račun operativnog sustava koji još uvijek zaostaje za Androidom i iOS-om. Korisničko iskustvo sasvim je solidno, sve bolje dotjerano, ali neki detalji frustriraju i natjerat će vas da se zapitate zašto niste uzeli Galaxy Note 3 koji je od Nokije i osjetno jeftiniji, a koristi isti chipset i kaska tek kada seciramo mogućnosti kamere. Nokia je ipak odlučila ponuditi uređaje s Androidom, ali za sada su ti mobiteli svojim mogućnostima daleko od vrha ponude i predstavljaju samo sramežljivi ulazak u dio tržišta u koji je Nokia, prema mišljenju mnogih, trebala zagaziti još dok se forsirao Symbian.

glas-slavonije.hr