Nevidljivi užas: Znate li koliko je prljav vaš telefon?

Nevidljivi užas: Znate li koliko je prljav vaš telefon?
U najvećem broju slučajeva, ove bakterije su relativno bezopasne i one su na vaš telefon dospjele nakon kontakta sa nekom prljavom površinom ili ako niste lijepo oprali ruke. Međutim, ima slučajeva kada te bakterije mogu da izazovu trovanje i druge infekcije.

Kako bi proučavali koliko su naši pametni telefoni zapravo prljavi, grupa studenata sa Sveučilišta Sari ostavila je otisak svojih telefona u rastvoru koji pospešuje rast bakterija u Petrijevim šoljama.

Na nekoliko mjesta je izolirana bakterija Staphylococcus aureus, za koju se procenjuje da je ima 20 % svih ljudi, od kojih je neki nose bez ikakvih posljedica po zdravlje, dok drugi imaju problema sa disajnim organima.

Problem nastaje kada ljudi sa oštećenom kožom dodiruju površine na kojima se nalazi ova bakterija, kada može doći do infekcije.

Druga bakterija koja je primjećena je Bacillus mycoides, koja se često nalazi u pesticidima i koja usporava rast drugih štetnih bakterija i gljivica.

 Prema riječima doktora Sajmona Parka koji svake godine sa svojim studentima sprovodi ovaj eksperiment, cilj je da se ljudima skrene pozornost na to koliko malo pozornosti posvećujemo mikroorganizmima sa kojima smo u kontaktu svakog dana.

Druga istraživanja su pokazala kako se na prosječnom telefonu nalazi 18 puta više potencijalno opasnih bacila nego na ručki vodokotlića u javnom toaletu.

 Da li će ovo saznanje promijeniti način na koji gledate na svoj telefon?

blic.rs