Krajem godine stižu Nokijini telefoni

nokia
Međutim, kako se nisu na vrijeme prilagodili novinama i promjenama koje je donio iPhone, prodaja Nokia telefona je postepeno opadala. Iako su neki analitičari vjerovali da se spas za Nokiu nalazi u Androidu, odlučili su se za suradnju s Microsoftom i za razvoj telefona koji će raditi na operativnom sistemu Windows.

Telefon nije uspio da ide u korak sa kompanijama Apple, Google, Samsung i drugim, tako da ju je na kraju otkupio Microsoft. Bio je to početak kraja za ovu kompaniju, a veliki dio zaposlenih je dobio otkaz. Dio tih bivših zaposlenih i direktora iz Microsofta, odnosno Nokie osnovali su novu kompaniju - HMD, a zahvaljujući dogovoru sa kompanijom Nokia Technologies o licenciranju, moći će da koristite Nokijin brend.

Posljednje informacije vezane za HMD kažu kako do kraja godine planiraju da predstave tri ili četiri mobilna uređaja (telefona i tableta) koji će raditi na Android platformi. Prema PC Worldu, HMD će predstaviti telefone koje će imati ekrane dijagonala 13,2, odnosno 13,9 cm (navodno će to da budu Quad HD OLED ekrani), koje će pokretati Qualcommov Snapdragon 820 procesor, i imati će vodootpornu kameru od 22,6 MP. Informacije o opcijama koje će imati tableti još nisu poznate.

zimo.dnevnik.hr