Kako prepoznati Android aplikaciju sa zlonamjernim softverom?

android virus
Aplikacija nije u dućanu Play

Za Android možete skinuti aplikacije i iz izvora mimo službene Googleove trgovine online. Time dobivate više izbora - recimo, možete preuzeti i aplikacije iz Amazonovog App Storea - ali i više rizika.

Naime, ogromna većina zlonamjernih aplikacija za Android dolazi upravo mimo Playa. Google ne odobrava aplikacije ručno poput Applea, ali skeniraju svoj dućan online u potrazi za malverom. Ako se i ispostavi da ste na njoj skinuli neku zaraženu aplikaciju, moguće ju je na daljinu ukloniti s vašeg uređaja.

Hakeri će pokušati zaobići tu zaštitu, pa će stoga izbjegavati i Play. Preuzimate li piratiziranu aplikaciju sa sumnjivog web odredišta, ne bi se trebali čuditi donese li malver na vaš uređaj.

Već to što aplikacija nije na Playu treba biti znak upozorenja, pa ih ne preuzimajte i instalirajte bez doista dobrog razloga.

Ako se ipak na to odlučite, svakako skenirajte uređaj i provjerite ima li malvera. Ako ju imate na raspolaganju, ostavite uključenu opciju Vefiry apps za redovno skeniranje protiv malvera. Upozori li vas na neku aplikaciju, uklonite ju.

Zahtjevi za dozvolama nemaju smisla

Dozvole su ozbiljan problem za ekosustav Androida jer ih aplikacije često traže previše, a ne postoji jednostavan način kako ih onemogućiti. Držite ih stoga na oku dok instalirate aplikacije.

Primjerice, ako obična aplikacija za baterijsku svjetiljku traži pristup vašem adresaru, lokaciji i internetu, to je prilično sumnjivo, prenosi tportal.hr. Mogla bi sve te podatke poslati nekome tko će ih prodati oglašivačima ili iskoristiti u mračnije svrhe.

Instalacije, recenzije i reputacija

Važno je procijeniti možete li vjerovati aplikaciji prije no što ju pripustite na vaš uređaj. Provjerite koliko je puta instalirana te kako su ju drugi korisnici ocijenili. Ako je instalirana 50 puta i ima negativne recenzije, zanemarite ju.

Neke zlonamjerne aplikacije uspiju zavarati veliki broj ljudi. Stoga je važna i reputacija razvojnog programera koju ju je napravio. Puno su manji izgledi da takvu aplikaciju ponude Google ili vaša banka nego netko za koga niste ni čuli

urbancult.hr