Huawei planira graditi tvornicu u Europi, otvoriti će se 500 novih radnih mjesta

Huawei planira graditi tvornicu u Europi, otvoriti će se 500 novih radnih mjesta
Getty images

Najveći proizvođač telekomunikacijske opreme u svijetu Huawei gradit će prvu europsku tvornicu u Francuskoj, najavio je danas izvršni direktor kineske kompanije.

Huawei će uložiti 200 milijuna eura u prvu fazu gradnje postrojenja za proizvodnju baznih stanica, što će značiti otvaranje 500 novih radnih mjesta, kazao je Liang Hua.

"Tvornica će opskrbljivati cijelo europsko tržište, ne samo Francusku", rekao je Liang.

5G tehnologija

Očekuje se da će tehnologija mobilnih mreža nove generacije 5G stvoriti uvjete za znatno brži prijenos podataka i za eksponencijalno umnožavanje veza među milijardama uređaja, od pametnih frižidera do autonomnih vozila.

Trenutno nije poznato je li Huaweijeva odluka dobila zeleno svjetlo francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji želi u Francusku dovesti što više stranih ulagača, ali je također u više navrata upozoravao i na kinesko infiltriranje u gospodarstvo Europske unije.
Liang ističe da je Huawei francuskoj vladi predstavio plan o gradnji tvornice.

Europa je glavno poprište odmjeravanja snaga između Kine i SAD-a

"Ne pokušavamo ih šarmirati", rekao je.

Francuska je tek počela razvijati mrežu 5G i još nije odabrala dobavljača opreme. Macronova vlada poručila je da je načelno sklona finskoj Nokiji ili švedskom Ericssonu, no da će dati priliku i Huaweiju.

Kineska kompanija našla se u središtu američko-kineskog sukoba oko 5G-a, a Europa je glavno poprište odmjeravanja snaga između Kine i SAD-a. Huawei opovrgava optužbe da kineske vlasti koriste njegovu tehnologiju za špijuniranje, podsjeća Reuters.