Huawei otkriva novu seriju telefona unatoč zabrani

Huawei, Mate 30 serija, zabranjen rad

Huawei će u četvrtak i službeno otkriti Mate 30 seriju telefona, prvih na koje izravno utječe Trumpova zabrana, ali zahvaljujući novom curenju informacija već danas se zna kako bi trebali izgledati svi modeli, a stiže ih čak četiri.

Evan Blass na Twitteru je objavio fotografije koje otkrivaju Mate 30 Pro, Mate 30, Lite te Porsche Design varijantu novog telefona.

Najnoviji promo render daje dosad najbolji pogled na Mate 30 Pro i njegov okrugli modul za kameru. Ovdje bi trebala biti glavna kamera od 40 megapiksela, nova 40-megapikselna kamera za video, 3x telefoto leća te dodatni TOF senzor. Fotografije otkrivaju i da je bljeskalica smještena na rub uređaja.

S prednje strane se vidi širok 'zub' u kojem su dvije kamere od 32 megapiksela, s time da je potonja širokokutna. Kraj njih se nalazi i senzor za prepoznavanje lica. Pro bi trebao imati 6,8-inčni ekran zakrivljen prema rubovima ispod kojeg će biti senzor otiska prsta.
Sve će pogoniti Kirin 990 5G kojeg su najavili u Berlinu, a sadašnje glasine sugeriraju da bi osnovnu varijantu sa 8/512 GB memorije. Baterija bi u odnosu na lanjski model trebala narasti na 4500 mAh, uz brzi punjač. E sad najveća enigma bit će kako će izgledati i raditi Android 10 s EMUI 10 - ali bez Googleovih servisa. Ranije su iz Huaweija najavljivali kako rade s partnerima na rješenju koje će omogućiti instalaciju Googleovih aplikacija.

Mate 30 će također imati kameru unutar prstena, a s prednje strane nešto uži 'zub' te ekran bez zaobljenog dijela preko ruba. Očekuju se i nešto skromnije perofmanse kamera, ali i isti procesor. Ovdje bi trebali dobiti 6/128 GB u osnovnoj varijanti.
Mate 30 Porsche Design u osnovi je Pro verzija novog telefona, ali s dizajnerskim zahvatima iz Porsche Design studija. Tako nema prstena oko kamere, a telefon bi trebao dobiti 12/512 GB memorije.

Lite varijanta će biti i najjeftinija. Uz 6,3-inčni ekran, na prednjoj strani će biti kamera koja 'buši' ekran u kutu. Straga će biti četiri kamere, ali vodje bi uz 48-megapikselni senzor trebali dobiti širokokutni od 8 te dvije kamere od 2 megapiksela za dubinke podatke i makro fotografiju. Pogonit će ga Kirin 810, a baterija je kapaciteta 4000 mAh.