Hitno me nazovi - mnogi građani nasjeli na prijevaru

razgovor, telefon, mostarke, mostarke, razgovor, telekom operateri, gubici, korisnici, mostarski vicevi, seks, telefon, SMS poruka, Hitno me nazovi, telekom, Tele2, telefon, prisluškivanje, BIH, prisluškivanje, sigurnosne mjere, telefoni, prisluškivanje, telefon, telefoni, krimolovci, droga, Sipa, Hrvatska, prijevara, policija
Prema neslužbenim informacijama našeg lista, velik je broj korisnika Tele2 nasjeo na SMS poruku sadržaja »Hitno me nazovi!« koja je ovih dana kolala telekomunikacijskom mrežom, i uzrokovao si trošak od ukupno 85.000 kuna!

Nakon što bi primili poruku, pozivali bi natrag taj broj, ne gledajući odakle on dolazi. Riječ je o somalijskom operateru, zbog kojeg je svaka minuta poziva na koji se nitko u Somaliji, dakako, nije javljao, hrvatskim korisnicima s računa skidala 18,55 kuna. Budući da se ukupan trošak prijevare popeo na 85.000 kuna, to znači da su korisnici Tele2 na mobitelima, pozivajući Somaliju, potrošili preko četiri i pol tisuće minuta. Koliki su trošak njihovim korisnicima uzrokovali somalijski prevaranti, u Tele2 službeno ne otkrivaju, napominjući samo kako u ovom trenutku još nemaju točan podatak o razmjeru problema.

»Dobio sam poruku sadržaja »Hitno me nazovi!«. Došla je s pozivnog broja +252, što je Somalija. Uvijek stižu poruke s drugog broja i kad se taj broj nazove, nitko se ne javlja. Zvoni, ali poziv je ipak uspostavljen i skidaju se novci s računa«, požalio se na portalu 034portal.hr čitatelj Karlo Mihelec iz Krivaja pored Požege. Čim je vidio poruku, nazvao je, kaže, jer je u tom trenutku pomislio da je doista nešto hitno. Nije, veli, obraćao pozornost na broj pošiljatelja. »Samo je zvonilo i nitko se nije javljao. Poslije sam saznao da je to prevara i da tako samo skidaju novce s računa. Kad sam jučer nazvao, poziv je trajao 15-ak sekundi i skinuli su mi 18,55 kuna. Evo i jutros su me opet zvali. Nazovu i prekinu, i uvijek je drugi broj«, posvjedočio je Mihelec prije tjedan dana slavonskom portalu. Poruka je, osim s pozivnog broja +252, stizala i sa broja +224, ali i sa, može se čuti od drugih korisnika, pozivnog broja +387, za BiH.

U Tele2 ističu da imaju sustav za otkrivanje i prevenciju zlouporaba, kako bi pravovremeno zaštitili svoje korisnike od ovakvih slučajeva prijevare, dok su, kažu, korisnike i javnost o problemu odmah obavijestili putem društvenih mreža. Na kraju su cijeloj svojoj bazi, svim korisnicima, poslali i SMS s upozorenjem da na poruku ne odgovaraju. Određeni broj poziva, i trošak od 85.000 kuna, ipak se u međuvremenu provukao do dijela korisnika.

Iz Hrvatskog Telekoma odgovaraju kako su evidentirali određeni broj poziva prema navedenom broju, kojem je, međutim, pristup u suradnji s međunarodnim partnerima onemogućen. »Dakle, riječ je o neuspjelim pozivima, što znači da veza nije uspostavljena te se korisnicima HT-a takvi pozivi neće tarifirati«. VIPnet je, odgovaraju pak iz te kompanije, »na vrijeme zabranio mogućnost ostvarivanja poziva prema međunarodnom broju navedenom u SMS poruci te ni jedan Vip korisnik nije oštećen«.

novilist.hr