Dolaze kamere za mobilne telefone koje gledaju kroz zidove

iza zida

... su sistem koji se zove CornerCamera koja koristi obične kamere pametnih telefona kako bi mogli da vide šta se nalazi iz kuta i tako uče blage promjene u svijetlu i sjenkama.

Ovakvo rješenje bi moglo da pomogne vatrogascima da vide ima li ljudi u zgradama koje gore ili samovozećim automobilima da vide ko dolazi iza kuta. Osnovna ideja je jednostavna - svaki predmet reflektuje svjetlost i pažljivim analziranjem svjetla na podu, u blizini nekog ugla možete vidjeti da se nešto s druge strane pomjera.

Te blage promjene su nevidiljive ljudskom oku, ali naučnici su uspjeli da ih uoče analziranjem ili prilagođavanjem snimaka s običnih kamera. Sastav te blage varijacije spaja sve u jednodimenzionalnu sliku.

Međutim, još uvijek ne može da se radi samo telefonom jer su potrebni poseban softver i laptop, ali naučnici kažu da je to samo zbog toga što nije razvijena mobilna verzija. Na MIT-u kažu da se još uvijek ne mogu vidjeti detalji objekta koji se kreće, ali mogu znati koliko se brzo kreće i neki detalj o njegovom položaju.

Uz to da bi sistem radio, skriveni prostor iza zida treba biti dovoljno osvjetljen, prenosi "Verge".