4G mreža u BiH do kraja godine

4g

Uoči početka okruglog stola predsjednica Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević rekla je kako digitalna tehnologija iz temelja mijenja način kako živimo, radimo i poslujemo.
"Ericsson Nikola Tesla, kao najveća informacijsko-komunikacijska tehnološka kompanija u Hrvatskoj, a i u široj regiji, predstavit će konkretne projekte preko kojih se realizira naša strategija umreženog društva, čime utječemo na transformacijske procese u društvu, drugim industrijama i na društvo u cjelini", kazala je Kovačević.

Kao primjer dva velika projekta koji se provode u Hrvatskoj, ona je navela projekt informatizacije zdravstvenog sustava i projekt zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra.

Poslovni park Spark predvodnik je digitalne revolucije u Hercegovini, kazala je direktorica Sparka Andrea Čordaš te dodala kako je cilj pretvoriti Mostar u centar informacijskih tehnologija.

"Naša je misija pretvoriti Mostar u centar informacijskih tehnologija i nadamo se da ćemo trudom, upornim radom i zalaganjem u tome i uspjeti. Daleko smo od toga, ali i najdulji put počinje prvim koracima. Bitno je da ima ljudi koji se žele truditi, raditi i koji svojim radom žele rješavati problem", kazala je Čordaš.

Član Uprave i izvršni direktor za pokretnu mrežu HT Eroneta Goran Kraljević istaknuo je kako to javno poduzeće pruža komunikacijski kanal svim zainteresiram za sudjelovanje u digitalnom svijetu.

Po njegovim riječima, osnovni preduvjet za digitalizaciju je postojanje "komunikacijskih autoputova", odnosno infrastrukture.

"Zadaća HT Eroneta je osigurati infrastrukturu, a pored toga mi radimo i na razvijanju novih usluga, servisa i aplikacija kako bismo proširili portfolio usluga koje nudimo korisnicima", kazao je Kraljević.

Dodao je kako će do kraja godine u Bosni i Hercegovini konačno biti puštena u funkciju G4 mreža, čime će HT Eronet napraviti još jedan korak naprijed u svom poslovanju.
Podsjećamo, BiH i Ukrajina jedine su zemlje u Europi u kojima se još koristi 3G mreža dok se u ostalim zemljama razmišlja o uvođenju 5G mreže.
FENA