Mladi priznaju: Posao u BIH se nalazi preko 'veze'

Mladi priznaju: Posao u BIH se nalazi preko 'veze'
Većina mladih iskazala je želju za ostajanjem u BiH i interes za pokretanjem vlastitog biznisa, ali bi više voljeli da im netko ponudi zaposlenje, i to u BiH. I dalje većina mladih smatra kako se posao nalazi preko "veze".

Radno iskustvo

Prema iznenađujućim rezultatima istraživanja, velika većina od 78 posto mladih je iskazala namjeru ostajanja u svojoj zemlji nakon završetka školovala. Svega 22 posto bi ipak voljelo otići u inozemstvo, te potražiti eventualno zaposlenje. Također, ispitanici su se većinski izjasnili da točno znaju što bi voljeli raditi po završetku školovanja, preciznije njih 62 posto.

Međutim, jedan od ključnih problema pri traženju posla, na koje nailaze i poslodavci i posloprimci, jest neposjedovanje radnog iskustva. Čak 48 posto ispitanika nije steklo nikakvo radno iskustvo za vrijeme školovanja, a na pitanje važnosti posjedovanja radnog iskustva pri pronalaženju posla, 96 posto njih složilo se daje to jedan od najvažnijih čimbenika.

Pozitivna činjenica je da bi 63 posto ispitanika pristalo na volontiranje tijekom školovanja te također 67 posto bi pristalo i na volonti-ranje nakon završenog školovanja, radi stjecanja radnog iskustva i stvaranja novih kontakata i poznanstava. Ipak, veliki broj, njih 38 posto, za to nije nikada dobio priliku.

Vlastiti biznis

Prema rezultatima istra-živanja portala Posao.ba, veliki postotak je izrazio interes za pokretanjem vlastitog biznisa. Čak 71 posto mladih bi voljelo pokrenuti vlastiti biznis gledajući globalno. Međutim, mladi ne znaju kako pokrenuti vlastiti biznis budući da je svega 2 posto njih prošlo obuku za pokretanje biznisa, nemaju informacije što im je potrebno te ne znaju kome se obratiti za potporu. Smatraju da su novac i dobra ideja ključni za uspjeh na tom polju.

Ipak, kada bi mogli birati između pokretanja vlastitog biznisa i eventualnog zaposlenja, onda svega 11 posto bi izabralo opciju pokretanja biznisa, dok bi ostali potražili zaposlenje u BiH, praksu ili se posvetili nastavku školovanja. Ipak, i dalje je nepromijenjeno mišljene među mladima da se posao nalazi preko "veze", s tim da 61 posto ispitanika smatra da u većini slučajeva treba "veza", dok 31 posto smatra da se isključivo uz "vezu" dolazi do posla. Svega 7 posto ispitanih osoba smatra da se posao može pronaći uvijek bez "veze".

Piše: A. Beus / Dnevni list