Mistična voda koja sve što dotakne pretvara u kamen

Mistična voda koja sve što dotakne pretvara u kamen
Zbog činjenice da tko god dođe u doticaj s mračnom i mističnom vodom koja se slijeva niz stijene bude pretvoren u kamen, lokalno stanovništvo je ovo mjesto prozvalo ukletim. Dugi niz godina, čak i stoljeća, stanovništvo obližnjih naselja vjeruje da je ‘Skamenjeni bunar' ukleo sam vrag, te žive u strahu od doticaja s vodom zbog koje stvari u samo nekoliko mjeseci bivaju pretvorene u kamen.

Dok lokalno stanovništvo ovom vodopadu i ne prilazi, mnogi ga avanturisti obilaze te u njegovoj blizini ostavljaju stvari koje potom budu ‘skamenjene'. Nekoliko objakata pronađenih kod ovog ‘ukletog' mjesta datira iz viktorijanskog doba, poput ženskog šešira, dok moderne generacije ostavljaju medvjediće, pa čak i bicikl u vodama ‘Skamenjenog bunara'. Na mjestu se nalaze skamenjene uginule ptice i ostale biljke i životinje koje je voda pretvorila u kamen, piše OddityCentral.

No nije ovo mjesto oduvijek slovilo kao ukleto. U doba Henrya VIII., točnije 1538. trgovac antikvitetima John Leyland napisao je kako vode ‘Skamenjenog bunara' imaju iznimno ljekovita svojstva. Mnogi su pohitali do ovog mjesta ne bi li se izlječili od nepoznatih bolesti. No promatrajući prirodu koja je s vremenom gubila život i pretvarala se u kamenje, lokalno je stanovništvo počelo pričati strašne priče o ovom mjestu koje je s vremenom prozvano ukletim.

Priča koja i danas izaziva strah je ona prema kojoj je lokalna prostitutka rodila djevojčicu u špilji nedaleko od ovog slapa, djevojčicu koja je bila toliko ružna da se mislilo kako joj je otac sam vrag. Kako je odrastala, djevojčica je bila svima čudna, drugačija od svih, a imala je i nadnaravne moći. Vjeruje se da je predvidjela veliki požar u Londonu 1666, poraz španjolske Armade 1588, pa čak i izum telefona.

1630. godine ovaj dio zemlje prodan je Siru Charlesu Slingsbyu koji je od njega učinio prvu turističku atrakciju Velike Britanije.

U novije doba, znanstvenici su ispitivali vode oko ‘Skamenjenog bunara', a analize su pokazale kako je voda iznimno bogata mineralima koji, nakupljajući se oko objekata, mogu iste pretvoriti u kamen, odnosno tvore mineralne ljuske, nešto poput stalaktita i stalagmita u špiljama. Razina kalcita u vodama oko ‘bunara' je toliko visoka da je voda zabranjena za piće.