Misterija se nastavlja: Zaronio više od 4.500 metara, ali nestalom avionu nema traga

Podmorski robot korišten za potragu za olupinom Boeinga 777 Malaysia Airlinesa u vodama Australije zaronio je u petak peti put, ispod dubine preporučene od proizvođača, ali nije ništa našao, kao ni u prethodnim zaronima.

Bluefin-21, opremljen sonarom, zaronio je do 4.695 metara, objavila je Američka mornarica koja sudjeluje u potrazi za letom MH370, nestalim 8. ožujka s 239 osoba u avionu.

"Roniti na takvim dubinama sadrži izvjesnu opasnost za opremu i operacije se pozorno nadziru", dodala je Mornarica.

Podaci prikupljeni u tom zaronu ne pokazuju ništa nenormalno na dnu Indijskog oceana koji pretražuju, približno 2.000 km sjeverozapadno od Pertha, na zapadnoj obali Australije, objavio je Centar za koordinaciju agencija, zadužen za organiziranje potrage za letom MH370.

Prethodni zaroni nisu otkrili ništa posebno te je Centar odlučio uroniti Bluefin-21 ispod 4.500 metara dubine za koliko je normalno programiran.

Phoenix International, proizvođač robota u obliku torpeda dugog gotovo pet metara, rekao je ekipama za potragu da naprava može ići dublje od 4500 metara s "prihvatljivim" rizikom.

Australski premijer Tony Abbott najavio je ovog tjedna da će Bluefin-21 biti korišten samo tjedan dana. I ako podmorsko vozilo ne otkrije ništa konkretno, potraga neće biti prekinuta, istaknuo je on.
Autor: RTL