Mišo Kovač završio zadnji album u karijeri: U studiju s Ivanom pjevao sam i plakao

ZAGREB - Diskografija više ne postoji! Engleska i američka glazbena mafija ukinule su ploče da ne bi morale plaćati porez jer nitko ne zna koliko se CD-ova proda budući da se oni mogu pržiti koliko te volja. Ja sam prodao više ploča nego svi pjevači na ovim prostorima, već 1969. godine 500.000 singl ploča. Prije je zlatna ploča iznosila 100.000 primjeraka, a danas samo 7000.

Zbog svega toga odlučio sam da više nikad neću snimati u studiju - rekao je Mišo Kovač na današnjoj promociji svog zadnjeg studijskog albuma “Ne tražim istinu” u zagrebačkom Saloonu.

Ovaj neprikosnoveni kralj zabavne glazbe u Hrvata, po zanimanju tapetar, karijeru je počeo davne 1964., kada je na natjecanju talenata u Karlovcu otpjevao “I Can’t Stop Loving You” Raya Charlesa.

Počeo s festivalima

Godinu dana kasnije, 1965., snimio je drugu ploču s pjesmom “Ja odlazim”. Do 1969. nije imao nijednu zlatnu ploču, a nakon nastupa na Sarajevskom festivalu s pjesmom “Više se nećeš vratiti” lansiran je u zvjezdanu orbitu prodavši ovaj singl u pola milijuna primjeraka.

Kralj Dalmatinaca

S pjesmom “Proplakat će zora”, koju je premijerno izveo 1971. na Splitskom festivalu proglašen je i apsolutnim pobjednikom u svim kategorijama, a okrunio se i titulom “dalmatinskog kralja”. Tek 1972. Mišo je snimio svoj prvi album “Mišo Kovač”.

U razdoblju od 1969. do 1986., kada su, među ostalim, nastali i hitovi “Svi pjevaju, ja ne čujem”, “Ja nemam više razloga da živim”, “Ako me ostaviš”, “Ostala si uvijek ista”, “Dalmacija u mom oku”, čak je pet puta poglašen pjevačem godine, a do Domovinskog rata prodao je više od 20 milijuna albuma. Poslovne pobjede nastavile su se nizati dok mu u privatnom planu nisu cvjetale ruže. Nakon prvog braka sa suprugom Ljubicom, početkom 70-ih, Mišo se zaljubio u splitsku misicu Anitu Baturinu, s kojom je dobio i dvoje djece - Edija i Ivanu .

Ljubav prema kćeri

Prijelomni trenutak u životu legende bila je smrt njegova 16-godišnjeg sina Edija 1992. Nakon obiteljske tragedije Mišo je govorio kako se više nikad neće baviti pjevanjem te je ponovno uzeo krsno ime Mate. Vjernim ga obožavateljima nije mogla vratiti ni splitska Noć svijeća 1993. na 50.000 ljudi.

Unatoč velikoj slavi i zavidnom uspjehu, Mišo se nakon toga udaljio od svoje obitelji i obožavatelja. U svom zagrebačkom stanu Mišo Kovač 14. siječnja 1999. godine ranio se pištoljem u prsa, ali na sreću ubrzo se oporavio. Prema Mišinim riječima, iz najveće životne tragedije izvukla ga je upravo kći Ivana koja je danonoćno bdjela kraj njegova uzglavlja.

Koncert u Areni

A danas je sve drukčije. Mišo se posljednjih godina smirio u braku sa svojom menadžericom Lidijom te je lani održao veliki koncert u zagrebačkoj Areni, gdje je kao posebna gošća nastupila i njegova kći Ivana. Koliko su otac i kći povezani dokazuje i činjenica da je od 12 objavljenih pjesama na novom albumu samo jedna nova, i to duet s kćeri Ivanom “Tvoja mala”.

- Uspjeli smo u tako malo riječi opisati cijeli naš odnos pa je tata dok smo je snimali sve vrijeme pjevao i plakao - rekla je Ivana Kovač.

Životni put glazbene legende:

1969. - Prvi singl - Mišo Kovač je singl ‘Više se nećeš vratit’ sa sarajevskog festivala prodao u čak pola milijuna primjeraka

1972. - Prvi album - Nazvan ‘Mišo Kovač’, a nakon toga je izdao niz albuma prodanih u milijunskim nakladama

1992. - Smrt sina - Sin Edi poginuo je sa samo 16 godina. S njegovom smrću Mišo se teško pomirio. To je bio prijelomni trenutak u Mišinu životu

1999. - Pokušaj samoubojstva - Mišo se ranio pištoljem u svom stanu u Zagrebu, ali se, srećom, brzo oporavio. Nakon toga polako se vraća na glazbenu scenu, održava veliki koncert u Domu sportova i izdaje album ‘Ja sam kovač svoje sreće’

2010. - Zadnji album - Na albumu ‘Ne tražim istinu’ objavio i drugi duet s kćeri Ivanom Kovač

jutarnji.hr