Mikroplastika je prijetnje velikim morskim životinjama

otpad

... velikim morskim životinjama poput kitova, morskih pasa i divovskih raža. Takve životinje progutaju tisuće prostornih metara morske vode dnevno kako bi pokupile plankton pa progutaju i mikroplastiku iz zagađenih voda izravno ili jedući zagađenu lovinu, navodi se u znanstvenoj analizi objavljenoj u časopisu Trends in Ecology & Evolution.

Znanstvenici pišu da se kemikalije i predmeti povezani s plastikom mogu desetljećima nakupljati i promijeniti biološke procese kod životinja vodeći u izmijenjeni rast, razvoj i reprodukciju uključujući smanjenu plodnost,javlja HRT.

Morske vrste također su u opasnosti zbog toga što se njihova staništa preklapaju s žarištima zagađenja poput Meksičkog zaljeva, Mediterana, Bengalskog zaljeva i koraljnog trokuta - područja od Malezije do Solomonskih otoka na Tihom oceanu. Mikroplastika su male čestice duljine manje od pet milimetara koje su štetne za morski život.

Mnoge od tih životinja poput manta raža ugrožene su vrste pa je teško procijeniti koncentraciju plastike konvencionalnim metodama poput analize želučana sadržaja. Mnoge životinje koje se hrane filtriranjem vode žive dugo i imaju malo potomaka tijekom čitavog života. U posljednje vrijeme mnogo je izvješća i istraživanja koja pokazuju da se morski svijet suočava s egzistencijalnim prijetnjama od milijuna tona plastičnog otpada koji svake godine završava u oceanima.

Prošle godine bilo je izvješća o uginulom kitu s više od 30 plastičnih vrećica u želucu u Norveškoj a u Francuskoj pronađeno je truplo kita s 800 kilograma plastike. Organizacija UN-a za oceane nazvala je to planetarnom krizom s obzirom na očekivani porast proizvodnje plastike u svijetu.

Od 2015. proizvedeno je više od 6,3 milijarda tona plastičnog otpada u svijetu a samo se 20 posto reciklira ili uništi spaljivanjem. Ostatak završi u okolišu.