Mateo Denaro, najvještiji mafijaš, koji je u bjekstu već 20 godina

deneri
deneri

Godine 1993. je nestao bez traga i više se nikada nije pojavio.

Poznat je kao Roleks, zato što, pored lijepih žena i brzih automobila, voli i skupe satove, i Dijabolik, zbog svoje krvave povijesti. Denaro - ubojica i veliki šef sicilijanske mafije "Koza nostra".

- Svojim žrtvama bih mogao da napunim groblje - navodno je svojevremeno izjavio. Prvo ubojstvo je počinio s 18 godina, a u međuvremenu mu se na teret stavlja više od 50. Otuda je vjerovatno poznat i kao "kapo dei kapi", šef nad šefovima.

Šefova nad šefovima je bilo više. Bernardo Provencano, zvani Traktor, zato što je gazio i ubijao sve pred sobom, uhićen je prije deset godina i u međuvremenu je umro. Salvatore Toto Rina - zvani Zvijer - od 1993. je u zatvoru. Sve trojicu povezuju krvavi zločini, a jedan od njih je atentat u Kapačiju, na čovjeka, za koga se i danas tvrdi da je početkom 1990-tih mogao da razbije mafiju.

Nedaleko od Kapačija, gradića na Siciliji, u kasno popodne, 23. svibnja 1992., ispod autoputa detoniralo je gotovo 500 kilograma eksploziva. Put je odletio u zrak, a s njim i lovac na mafijaše Đovani Falkone, koji je sa suprugom Frančeskom i osiguranje putovao u vikendicu u Palermu.

Provencano i Rina su brzo proglašeni za nalogodavce. Danas, 25 godina kasnije, u dokumentima istražitelja sve češće se pojavljuje i Denarovo ime. Ovih dana na Siciliji počinje postupak protiv njega. Postupak u odsustvu optuženog.

Za razliku od Provencana i Rine, Denaro nikad nije bio u zatvoru. Kada je 1993. počela istraga protiv njega, pobjegao je i napisao tadašnjoj devojci:

"Sramota, nevin sam. Moj Put suza je počeo, savjest mi je čista. Nadam se da će mi Bog pomoći".

Mateo Mesina Denaro je trenutno jedan od najtraženijih okorjelih kriminalaca na svijetu, koji je izuzetno opasan. "Korijere dela sera" piše da je talijanska država potrošila milijune i milijune eura ne bi li mu ušla u trag i uhitila ga.

Gotovo 200 policajaca i karabinjera radi na slučaju, a istragu vode tužiteljstva u Palermu i Kaltaniseti. Razmjena informacija se odvija na najvišem nivou, jer je preveliki strah da bi krtica mogla da ugrozi istragu.

Međutim, i bez toga je bilans 24-godišnje istrage poražavajući: uhićeni su Denarov brat, sestra, njen muž, njihova djeca - praktično cijela rodbina. Ali, dok mu je obitelj u zatvoru, Mateo Mesina Denaro je neuhvatljiv poput svog oca: Frančesko Mesina Denaro je dopao šaka policiji tek nakon što je 1998. umro od infarkta.