Maslinovo ulje može se iskoristiti u razne korisne svrhe

Maslinovo ulje može se iskoristiti u razne korisne svrhe
No, jeste li znali da maslinovo ulje, osim za pripremu ukusnih jela, možete iskoristiti i u domaćinstvu, u razne, veoma korisne svrhe. Evo, kako vam sve može pomoći:

Čišćenje posuđa od nehrđajućeg čelika

Ako imate posuđe od nehrđajućeg čelika, vjerovatno ste primijetili kako je vremenom izgubilo sjaj i to sve zbog upotrebe deterdženata za čišćenje koji sadrže amonijak. Sjaj posuđu vratit ćete ako ga, nakon svakog pranja, premažete maslinovim uljem.

Nered kojeg su napravile svijeće

Prije nego što svijeću postavite u svijećnjak, postolje premažite tankim slojem maslinovog ulja. Na taj način vosak koji bude kapao po postolju puno lakše će se skinuti.

Uklonite šminku

Maslinovo ulje uklanja tešku šminku bez kemikalija koje isušuju i ostavlja kožu mekom. Posebno je dobro za uklanjanje maskare jer vlaži suhe trepavice.

Neka biseri budu sjajni

Biseri mogu potamniti od šminke i drugih nečistoća, a mnoga sredstva za čišćenje previše su agresivna za korištenje na nježnim biserima. Vratite im sjaj s malo maslinovog ulja, tako što ćete ga nanijeti na meku tkaninu i zatim utrljati ulje preko svakog pojedinačnog bisera. Osušite mekom krpom.

Rješenje za stomačne probleme kod mačaka

Ako imate mačku, onda znate da one, pošto jezikom čiste sopstveno krzno, priličnu količinu dlaka progutaju i zbog toga se dešava da imaju stomačne probleme. Zato mačke povremeno povraćaju kako bi izbacle dlake koje se u njihovom stomaku pretvore u kuglice. To nije ništa opasno ni zabrinjavajuće i može se spriječiti, ako u njihovu hranu svaki dan dodate pola kašičice maslinovog ulja.

Problemi sa patentnim zatvaračem

Ako patentni zatvarač ne klizi onako kako bi trebao, sve što trebate uraditi jeste da ga podmažete s malo maslinovog ulja. Potopite štapić za uši u maslinovo ulje i premažite patentni zatvarač s obje strane.

Za sjajan drveni namještaj

Maslinovo ulje ima sposobnost vratiti sjaj starom drvenom namještaju, da naglasi boju drveta i spriječi nakupljanje prašine. Sve što trebate uraditi jeste da namočite pamučnu krpu maslinovim uljem i premažete namještaj u tankom sloju. Kožni namještaj, rukavice, torbe Kožni namještaj, rukavice i torbe postat će mekane i gipke nakon nanošenja nekoliko kapi maslinovog ulja na površinu.

Spriječite komarce

Ulijte malo maslinovog ulja u bure za kišnicu. Plutat će na vrhu i spriječiti razmnožavanje komaraca. Nahranite biljke Paprat i palme bit će bujni ako dodate dvije kašike maslinovog ulja u zemlju oko biljke jednom mjesečno.

Sredstvo za poliranje namještaja

Ako više ne želite polirati namještaj sredstvima koja su prepuna kemikalija, napravite vlastitu smjesu od potpuno prirodnih namirnica. Pomiješajte tri mjere maslinovog ulja, sa jednom mjerom destiliranog bijelog ocata, pa mješavinom ispolirajte namještaj.

Skinite uporne naljepnice

Svaka majka bar jednom se našla u situaciji da mora tražiti način kako da skine ostatke raznih naljepnica sa namještaja. U te svrhe može poslužiti maslinovo ulje. Kuhinjskom krpom nanesite maslinovo ulje na ostatke naljepnica, istrljajte, pa isperite vodom i deterdžentom. Ako to ne upali, pomiješajte malo maslinovog ulja i paste za zube, pa smjesom istrljajte mjesto na kojem se nalaze tragovi naljepnica.

Za skidanje boje ili žvakaće gume sa kože ili kose

Da biste skinuli žvakaću gumu s kose, uzmite pamučnu krpicu, namočite je u maslinovim uljem i time zamotajte dio vlasi na kojem se nalazi žvakaća guma. Ostavite da djeluje nekoliko minuta. Žvakaća guma jednostvano će spasti sa kose. Kada je u pitanju boja, kožu jednostvano istrljajte krpom namočenom u maslinovo ulje.

Zaštitite vrtni alat

Maslinovo ulje štiti drvene ručke alata od isušivanja i cijepanja. Premažite metalne alate kako biste spriječili hrđanje i pomogli prljavštini i snijegu da se ne lijepe, a uljem podmažite pokretne dijelove kliješta i škara. Ne zaboravite zaštititi drveni vanjski namještaj.