'Maša i medvjed' osvajaju svijet

maša i medvjed
YouTube kanal te animirane serije je među 10 najgledanijih u svijetu. Dok ruska naftna i gasna industrija posustaju pod teretom niskih cijena energenata, Animaccord koji stoji iza "Maše i Medvjeda", ima stalnih 40 posto rasta prihoda godišnje, prenosi B92.

Crtani, inspiriran ruskom bajkom, u idiličnoj seoskoj sredini, priča o nestašnoj djevojčici Maši i velikom medvjedu, umirovljenom cirkusantu koji je žrtva njenih neslanih šala.

Pravi dom serije je bivši vrtić u predgrađu Moskve gdje svaki od 70-tak animatora napravi dvije do četiri sekunde crtanog dnevno.

Za standarde televizijskih serija to je neubičajeno sporo, ali su slike toliko detaljne s uverljivim 3-D efektima da gledatelji mogu jasno vidjeti Mašine male zube. Proces je takođe i dosta skup - do 250.000 dolara po šestominutnoj epizodi.

Animator Andrej Beljajev i po više sati radi na Mašinim facijalnim izrazima ili detaljima kao što su hrana u frižideru i cvijeće na poljani.

"Djeca su veoma pronicljivi gledatelji. Stalno razmišljate kao da ispričate priču i pokažete scene iz novog kuta tako da se djeca ne dosađuju kada je gledaju po deseti ili stoti put", rekao je nedavno Beljajev.

Zajedno s komercijalnim uspjehom - 4,3 milijuna dolara prihoda u 2013. godini - došle su i nagrade.

U kolovozu je Animakord postigao dogovor s Netfliksom da crtani bude prikazivan u SAD-u gdje Maši glas pozajmljuje Elsie Fisher, koja je davala glas i za Agnes iz "Grozan ja" (Despicable Me).

Pored zarada od televizija i YouTubea, "Maša i Medvjed" dobija 60 posto od svih prihoda za iznajmljivanje brenda. Zahvaljujući ugovorima sa svjetskim brendovima Mašino lice se nalazi na mnoštvu igračaka i proizvoda u trgovinama širom svijeta.

Kretaor crtića Oleg Kuzovkov rekao je da je zbunjen uspjehom "Maše i Medveda".
"Zamišljeno je kao lokalni proizvod po mjeri ruske publike, ali sa svim osobinama američke industrije poput tempa, montaže, kvaliteta slike. Atmosfera, taj televizor, telefon, sve je iz mog detinjstva. To je moj zavičaj - za njih je novi stil", rekao je autor "Maše i Medvjeda".