Maršal nije birao: Od maloljetnica do zrelih drugarica

će se ljubavnim (ne)uspjesima sigurno u svom filmu baviti i redatelj Antun Vrdoljak.

O Titovu liku i djelu lome se i lomit će se i dalje koplja, ali se svi, bez iznimke, slažu da je bio ljubitelj žena, uz to zgodan, a poslije i utjecajan, što je rezultiralo velikim brojem osvojenih ženskih srdaca. Kada bismo saželi njegove zakonom okrunjene veze i one s kojima je živo u „divljem braku“, došli bismo do broja 5, a što se broja ljubavnica tiče - njihov popis je podugačak. Koliko ih je bilo vjerojatno nije znao ni sam Tito.

Njegovu ljubavničku karijeru otvorila je Ruskinja Pelagija Denisovna Belousova – Polka, koja je u trenutku kada su se vjenčali imala samo 13 godina, a on 24. Danas za to ne samo da ne bi dobio vjenčani list nego bi završio u zatvoru kao seksualni prijestupnik.

Podsjetimo, u aktualnom hrvatskom zakonodavstvu pristanak na seksualni odnos može dati osoba od 14 godina i punoljetnik tada ne čini kazneno dijelo, ali Tita bi, da je kojim slučajem to napravio u današnjim vremenima, proglasili pedofilom. Susreli su se dok je bio u zarobljeništvu carske ruske vojske u Omsku.

Kobna Herta

Ubrzo su se vjenčali, i to u pravoslavnoj crkvi, a Tito svoju mladu ženicu dovodi majci i ocu na ognjište roditeljskog doma. Njegova majka je umrla od španjolske groznice, otac se propio, a mlada Polka rodila je petero djece od kojih je preživjelo samo jedno, sin Žarko. Situacija definitivno nije bila bajna. Uz to njihovom bračnom životu nije pogodovalo ni sve razvijeniji Titov revolucionarni duh, sve istaknutije političke ambicije koje su dovele do njegova uhićenja 1928. godine, kada je bio osuđen na 6 godina zatvora.

Mlada majka, vidjevši što je čeka, jednostavno je otišla u rodni kraj, shvatila je da taj brak nema smisla, odlučila se rastati, a svom revolucionarnom mužiću poslala je pismo u zatvor u kojem ga obavještava o svojim namjerama. I tako je spletom nesretnih okolnosti skončan prvi brak. Josip Broz je, naravno, nastavio svoje političko djelovanje. Kao vođa Komunističke partije često je boravio u Rusiji. Sljedeća gospođa Broz bila je Njemica Ana Koening, poznatija pod imenom Lucija Bauer.

Dvadeset godina mlađa djevojka ga je očito očarala jer su se vrlo brzo vjenčali, ali i isto tako razveli. O njoj nema puno podataka, čak niti fotografija, ali vjenčani list dovoljan je dokaz da je bila zakonita družica partijskog vođe. Drugarica koja ga je osvojila nakon propalog braka bila je Herta Haas, partijska kurirka koja je zahvaljujući svojem njemačkom podrijetlu prenosila krivotvorene putovnice za potrebe jugoslavenskih boraca koji su odlazili u Španjolski građanski rat. Upoznali su se u Parizu.

Odmah je planula ljubav među njima. Osim što je bila lijepa, bila je i komunistički aktivna, što je svakako bio veliki plus pri osvajanju srca komunističkog lidera. Iako se nisu vjenčali, živjeli su zajedno nekoliko godina pod lažnim imenima i kao plod zajedničke ljubavi rodio se sin Mišo. Kraju ove velike ljubavi opet je presudilo Titovo političko djelovanje, jer je kao generalni sekretar Komunističke partije Jugoslavije često izbivao iz kuće, a ulazak Ante Pavelića u Zagreb 1941. bio je preopasan za Tita te je on otišao u Beograd.

Nesretnu Hertu Gestapo je iste godine uhitio u Zagrebu. Pet godina provela je u zarobljeništvu, da bi pred kraj rata bila razmijenjena. Dok je Herta bila u njemačkom zarobljeništvu, nije Tito ronio suze i gubio vrijeme. Osvojila ga je studentica francuskog jezika Davorijanka Paunović Zdenka. Osim što je bila mlada, a poznato je da je Titova valuta bila „mlađe je slađe“, priča se da je bila poznata i da „radi čuda u krevetu“. Uz navedene osobine rijetko koji muškarac bi joj mogao odoljeti, a kamoli ženskar kao Tito.

Iako joj se nije zavjetovao na vječnu ljubav, ona je s njim ostala sve do smrti, kada je 1946. godine umrla od tuberkuloze. Posljednja u nizu zakonskih družica bila je Jovanka Budisavljević, u javnosti najeksponiranija i najpoznatija supruga, poznata po svojoj frizuri koja odolijeva ne samo svim vremenskim uvjetima nego joj je vlasnica ostala vjerna desetljećima. U mladosti je zaista bila prekrasna, prava bujna Ličanka, 32 godine mlađa od predsjednika, najmlađa žena s časničkim činom majora.

Razvod s Jovankom

 

U Titov život je ušla neposredno nakon smrti njegove velike ljubavi, raspoređena je u Maršalat kao higijeničarka zadužena za kontrolu hrane, čistoće i zdravlja osoblja. Nakon šest godina postala je i gospođa Broz. Poslije se malo zaoblila, i izgubila na prvobitnoj zaista očaravajućoj ljepoti, što je vjerojatno nemirnoj Titovoj naravi bio dobar izgovor za druženje s damama izvan bračne postelje. Gospođa Broz bila je svjesna avantura svojega supruga, naravno da ju je izjedala ljubomora, dolazilo je do čestih sukoba i rasprava...

Osim toga kružile su priče da je bila jako osorna prema njegovim suradnicima, da je imala velike političke ambicije... Optuživali su je za sve i svašta. S druge strane, neki su smatrali da je upravo ona žrtva generala koji su htjeli vladati sada već ostarjelim predsjednikom. Nakon više od 20 godina zajedničkog života, 1975. godine Tito se odselio iz zajedničkog doma. Iako formalno do razvoda nije nikada ni došlo, svi su znali da je to bio razvod od „stola i postelje“.

Popis Titovih ljubavnica i kratkotrajnih afera gotovo je nemoguć, jer bi izazvao toliku pomutnju od samog nabrajanja imena, situacija i opisa kratkotrajnih veza. U mladosti mu nije bilo strano zavođenje mladih djevojaka, istodobno je imao veze s njih nekoliko odjednom, zavodio udane žene... Taj se u mladosti iživio u doslovnom smislu riječi, a i u zrelijim godinama je bio aktivan.

Koliko ga je drugarica tješilo i grijalo tijekom rata u šatorima po šumama i gorama, kada je bilo neizvjesno hoće li preživjeti sljedeći dan, sam Bog zna, ili možda bolje rečeno tu informaciju ne znaju ni Ozna ni Udba. Nakon što je postao predsjednik SFRJ, njegov utjecaj, moć, bogatstvo, vile i luksuz definitivno su privlačile mlade dame, a Tito im jednostavno nije mogao odoljeti. Poznato je da je u zaista idiličnoj atmosferi Brijuna zaveo glumicu Sophiju Loren.

Na zelenom otočju posjetile su ga i Elisabeth Taylor, Gina Lollobrigida, Josephine Baker, sestra kraljice Elisabeth - princeza Margaret i mnoge druge. Je li i s navedenim damama zaiskrilo, ne zna se. Nije mu mogla odoljeti ni operna pjevačica Zinka Kunc, ali je njihova veza bila kratkotrajna zbog njezinih čestih putovanja, što predsjedniku definitivno nije odgovaralo. Izgleda da je bio slab na operne pjevačice, pa je osvojio i Gertrudu Munitić, ali vezi je došao kraj nakon što ju je u maniri pravog paparazza javnosti prezentirao Stane Dolanc.

Ubrzo ćemo moći pratiti film o životu druga Tita, kako sam redatelj Antun Vrdoljak kaže, temeljen na povijesnim činjenicama. Sigurno će dosta minuta biti posvećeno i njegovim ljubavnim avanturama od Vardara, pa do Triglava, i šire, sve s ciljem širenja toliko propagiranog bratstva i jedinstva.

gorana bursač

Ponude za priču

Danas u Beogradu žive dvije Titove žene: Jovanka Broz i Herta Hass, obje u poodmakloj životnoj dobi. Posljednja supruga ne govori puno u javnosti, nagađa se da čeka najpovoljnijeg ponuđača kojem bi ispričala sve tajne koje je skrivala tijekom tolikih godina života s Brozom, a bilo ih je jako mnogo.

Herta Hass također šuti o svojem životu s bivšim predsjednikom. Od najbližih prijatelja moglo se doznati kako je uvijek govorila da je s komunističkim šefom provela najuzbudljivije godine svojega života. Nikada nije o njemu govorila ružno.

slobodna dalmacija