Majčin dodir oživio bebu nakon dva sata milovanja

Australka Kate Ogg iz Sydneyja svojim je dodirom oživjela novorođenog sina kojega su liječnici već proglasili mrtvim 25. ožujka ove godine. Rekli su kako maleni Jamie nema šanse da preživi jer se rodio prerano, u 27. tjednu trudnoće. Težio je samo 900 grama. Njegova blizanka Emily je preživjela porod, ali su je odmah odnijeli u inkubator. Liječnik koji ga je porodio pokušavao ga je oživjeti 20 minuta. Na kraju ga je predao majci Kate kako bi se ona i otac David oprostili s njim. Grlili su ga i ljubili. Nikako ga nisu mogli pustiti. Nakon dva sata milovanja i tepanja, dječak je počeo pokazivati znakove života. Majka mu je dala da kuša mlijeko preko prsta i tada je počeo normalno disati. Kate, koja je rodila nakon tri sata trudova, ispričala je na australskoj televiziji Channel 7 koliko je bitan 'Klokanov dodir' za bolesno dijete. Prerano rođenu djecu odmah nose na intenzivni odjel. Ona je dobila sina u naručje samo zato što su mislili da je umro, piše 24sata.hr.
- Liječnik me pitao jesmo li mu dali ime. Rekla sam da se zove Jamie. Zatim je rekao da mu je žao, ali da Jamie nije preživio. Bilo je to nešto najgore što mi se dogodilo. Uzela sam ga u naručje. Bio je mlohav. Ruke i noge visile su s njega. Skinula sam spavaćicu i prislonila ga na prsa. Tako sam ga držala i pričala mu. Rekla sam mu kako se zove i da ima sestru. Na trenutke je hvatao zrak, ali liječnik je rekao da je to samo refleks - rekla je Kate. Uskoro se počeo micati i otvorio je oči. Presretna Kate

poslala je po liječnika, koji je samo odmahivao glavom i ponavljao kao se radi o refleksu. Nakon što se konačno pojavio stavio je stetoskop na njegova prsa.
- Ne mogu vjerovati - rekao je liječnik koji je odbio gostovati na TV showu.

KLOKANOV DODIR BOLJI OD INKUBATORA
Medicinsko istraživanje otkrilo je kako grljenje bebe može puno brže vratiti djetetu temperaturu nego inkubator. Koža-na-kožu tehnika, ili kako je zovu u Australiji, 'klokanov dodir', je najprirodniji način da se zaštiti dijete od hipotermije. Institut Karolinska proveo je istraživanje na prerano rođenim bebama. Nakon četiri sata, 90 posto beba koje su primile 'klokanov dodir' postigle su normalnu temperaturu tijela i samo 60 posto beba koje su bile u inkubatoru. Nema opasnosti ni od pregrijavanja jer čim beba dosegne temperaturu od 37 stupnjeva Celzija, višak temperature prelazi na majku. Neki liječnici potiču majke na takvu njegu i starijih beba.