Mačke su neurotični 'control freakovi'

Mačke su neurotični 'control freakovi'
Stručnjaci sa sveučilišta u Edinburghu tvrde da domaće mačke imaju istu neurotičnu crtu osobnosti kao lavovi i ostale velike mačke u divljini.

Oni su proučavali osobnosti stotinjak domaćih mačaka u dvama utočištima za životinje i uspoređivali njihovo ponašanje s afričkim lavovima, snježnim i oblačastim leopardima i škotskim divljim mačkama iz zoološkog vrta u Bronxu.

Osobnost je "zapanjujuće slična" među svim mačkama, ustvrdili su. Domaće mačke i lavovi imali su neurotične crte, odnosno velik strah od ljudi, sumnjičavost i nesigurnost, ali i dominaciju i naglost.

Komentirajući studiju, američki forenzični psiholog Max Watchel, koji nije bio uključen u studiju, rekao je BBC-ju da su mačke "mali agresivni predatori, tjeskobni i nesigurni, koji žele biti šefovi u kući".

Voditeljica edinburške studije Marieke Gartner dodaje da ipak postoji granica u agresiji domaćih mačaka. "Sugerirati da vas vaša mačka zapravo želi ubiti bilo bi ipak pretjerano", rekla je. "Mačke vas ne žele zaskočiti, ali ljudi često ne znaju kako bi s njima i bivaju začuđeni njihovim ponašanjem".

Rezultati do kojih je Gartner došla možda bi bili ponešto drugačiji da je velike mačke proučavala u divljini umjesto u zoološkom vrtu, a one male u domaćinstvu umjesto u skloništu. Neurotične crte osobnosti koje je otkrio njezin tim možda su rezultat njihova života u umjetnom, zatvorenom okolišu, napominje Independent.

Hina