FOTO  Lutkarsko kazališe Mostar: Abeceda književnosti

Abeceda književnosti, Lutkarsko kazalište Mostar

Predstava Abeceda književnosti je autorski tekst, nastao u suradnji sa pedagozima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola. Pretočen je u poučnu komediju koja prati nastavni plan i program na hrvatskom jeziku govoreći o piscima naše ali i svjetske književnosti, Predstava je to sa dva lika, nastavnik i učenik, koji kroz predstavu razgovaraju o književnosti, književnim djelima hrvatskih ali i svjetskih velikana književnosti.

Abeceda književnosti je predstava za djecu uzrasta od 5.-8.razreda osnovnih škola, ali je s lakoćom prate i odrasli, smiju se i uživaju s djecom prisjećajući se svojih školskih dana. Predstava je interaktivnog tipa, djeca sudjeluju u pojedinim etidama.

Također možemo prikazati istu predstavu za srednje škole, koja prati nastavni plan i program srednjih škola, što je već bila praksa u Mostaru, Sarajevu, Bihaću, Livnu, Čapljini, Grudama...

Abeceda književnosti skida veo sa književnosti i na komičan, nekada na posve ozbiljan način komunicira s djecom preko književnosti. Samo neki od pisaca koji se spominju u predstavi su A.B. Šimić, Tin Ujević, Luko Paljetak, Vesna Parun, Dobriša Cesarić, Braća Grimm, ali i mnogi drugi kao što su August Šenoa, Ivana Brlić-Mažuranić, A.G.Matoš, Vjenceslav Novak, Edgar Allan Poe, Ivan Gundulić, Branko Ćopić William Shakespeare, Henrik Ibsen, Fjodor M. Dostojevski, Luigi Pirandello.
Abeceda književnosti je zamišljena kao jedan sat hrvatskog jezika gdje se na opušteniji i šaljiviji način govori o bajkama, basnama, poeziji, piscima, ali i životnim poukama koje se u velikim djelima nalaze. Također učenik i nastavnik razgovaraju o pravim životnim vrijednostima kao što su obitelj, prijateljstvo, ljubav.

Specifičan način izvođenja predstave, performerski pristup, odlične glumačke kreacije i minijature daju ovoj predstavu svježinu, zaigranost i energiju koju djeca osnovnih i srednjih škola veoma lako prate. Također je veoma bitno spomenuti da predstava djeci nije dosadna, te da učitelji, nastavnici i profesori mogu opušteno sjediti i gledati predstavu zajedno sa djecom, što je temelj za dalji razgovor u školi o kostimima, glumi, redateljskim postupcima, tekstu, dramaturgiji...Praksa u dosta škola je bila da nakon odgledane predstave djeca pišu o tome na satu jezika, te na taj način stvaraju svoju pretpostavku u viđenom i daju svoje komentar. Na kraju predstave posebna se pažnja obrati odnosu između učenika i nastavnika, te se djeci obrati pažnja da vole, poštuju i cijene svoje učitelje i nastavnike.


U predstavi igraju: Ivo Krešić i Igor Vidačković
Ulaznice možete kupiti na blagajni Lutkarskog kazališta Mostar jedan sat prije početka predstave.
Cijena ulaznice je 3,00 KM
Vidimo se!