Loši učitelji mogu štetiti darovitim učenicima

 Loši učitelji mogu štetiti darovitim učenicima
Neobična genetska studija poduprla je tvrdnju da su dobri učitelji itekako bitni i pokazala da loši učitelji mogu štetiti čak i vrlo darovitim učenicima, tvrde znanstvenici.

Studija, koju je objavio časopis Science, pokazala je da dobri učitelji pomažu djeci s najboljim genima da čitaju još bolje, a loši učitelji sputavaju djecu i svode cijeli razred na istu prosječnu razinu.

Jeanette Taylor s floridskog sveučilišta i njezini kolege zaključili su da se u razredima izvrsnih učitelja uspjeh u čitanju razlikuje ovisno o genetskim predispozicijama. "No, loši učitelji sprječavaju sposobnost djeteta da dosegne svoje mogućnosti", istaknuli su.

Da bi dokazali svoju teoriju, znanstvenici su u ispitivanje uključili blizance. Jednojajčani blizanci imaju potpuno isti DNK, a dvojajčani dijele približno polovicu DNK kao i ostali braća i sestre.

Njihova je teorija: ako je jedan od jednojajčanih blizanaca uspješniji od brata ili sestre u različitim razredima, za tu je razliku kriv učitelj.

Znanstvenici su proučili 280 parova jednojajčanih i 526 parova dvojajčanih blizanaca u prvom i drugom razredu.

Kad su učitelji bili dobri, geni u djece su doista bili bitni. Ako je jedan od jednojajčanih blizanaca bio izvrstan u razredu dobroga učitelja, izvrstan je bio i drugi. No, ako je jedan imao dobrog učitelja, a drugi lošeg, djeca velikoga genetskog potencijala postizala su prosječne rezultate u razredu lošeg učitelja.

hina