Ljudskoj gluposti nikad kraja: Grupa Tuzlaka traži gradnju spomenika Lepoj Breni?!

Brojni internet portali u Srbiji i BiH danas su preplavljeni informacijom da grupa građana Tuzle namjerava od gradskih vlasti isposlovati gradnju spomenika za Fahretu Jahić-Živojinović, poznatu pod nadimkom Lepa Brena.

Prema onome što se zna pedesetak Tuzlaka, predvođenih izvjesnim Enisom Pižuricom, pokrenulo je inicijativu prema načelniku općine Tuzla Jasminu Imamoviću, kako bi „Lepa Brena, koja je 'puno' učinila na promociji Tuzle, dobila odgovarajuću satisfakciju".

Potpisnicima ne smeta što je ona samo rođena u Tuzli, dok je djetinjstvo provela u Brčkom, i podsjećaju "da su i građani Mostara podigli spomenik Brus Liju koji nije imao veze sa Hercegovinom".

„Brena je jedna i jedina. Bila je i ostala posljednja 'prava zvijezda' ovih prostora. Znam da joj mnogi zamjeraju to što je napustila Tuzlu i Bosnu, što živi u Beogradu, pa čak pominju i neko njeno slikanje u uniformi, ali ja znam koliko je ona velika žena", tvrdi Pižurica.

Ovim povodom kontaktirali smo načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića koji je oštro reagirao na pomenutu inicijativu.

Mi u Općinu nismo dobili nikakvo pismo. Ukoliko ono bude stiglo na našu adresu naš odgovor će biti jasan - nema spomenika Lepoj Breni u Tuzli. To bi bio čisti cirkus i obična lakrdija. Znači spomenik takve vrste ne dolazi u obzir", kratko je odgovorio Jasmin Imamović za web-portal "Dnevnog avaza".

U razgovoru s nekolicinom Tuzlaka, koji nisu krili zaprepaštenje ovom inicijativom, rečeno nam je da su male šanse da se ovoj pjevačici podigne spomenik bilo gdje, te da bi bilo krajnje degutantno da se to baš desi u centru Tuzle, u blizini Tuzlanske kapije.

Tuzla naravno ima pregršt zaslužnijih i poznatijih koji još uvijek "čekaju" da dobiju spomenik, kažu građani.