LEGALNA "TRAVA" Splićani napušeni od osvježivača zraka

Kako nam je rekla Viktorija (potpuni podaci poznati redakciji), povremena konzumentica lakših opojnih sredstava, ova supstancija prodaje se pod nazivom "Incense Herbal Mix", a za jednu vrećicu treba izdvojiti sto kuna, dok je svaka sljedeća upola jeftinija.

- Nisam bila u prilici nabaviti marihuanu, jer mi standardni dobavljač trenutačno nije u Splitu, tako da sam odlučila probati "Herbal Mix", koji "uhvati" duplo jače, a čak je i jeftiniji od "marice" - objašnjava nam Viktorija, čije smo tvrdnje provjerili iz prve ruke.
Vrećica za sto kuna

Naime, jučer popodne otišli smo u spomenutu trgovinu, koja se nalazi u neposrednoj blizini Voćnog trga, a na prvom katu smo zatekli dvije prodavačice. - Dobar dan, imate li "Herbal Mix"? - upitali smo odmah na ulazu zanimajući se za cijenu, na što su prodavačice potvrdile kako jedna vrećica stoji sto kuna, dok su dvije 150.

- Ma nisam baš pri parama pa hoće li toga biti još? - Hoće, hoće, nabavljamo u velikim količanama. Sad su svi poludjeli za ovim - veli jedna prodavačica, obraćajući se drugoj kolegici riječima: "A pogotovo ti".

Budući da se, legalno gledajući, radi o osvježivaču zraka, indirektno pitamo djevojke koliko se može od ovoga dobiti, na što jedna od njih bez ustezanja kaže kako se "od jedne vrećice može smotati pet džointa".
- Evo da ti napišemo i račun kako ne bi imao problema s policijom. Ako te što pitaju, samo im pokaži račun - kaže prodavačica pružajući nam sumnjive supstancije.

- Pa dobro ste ih zeznuli?

- Pa piše da je osvježivač pa kako će ga tko koristiti, njegov izbor - smije se, na što se nadovezuje druga: - Ma osvježivač za između ušiju - zaključuju djevojke odzdravljajući.

Zakon je nemoćan

Budući da je Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga vrhovna institucija u pogledu kontrole i prevencije korištenja droga, nazvali smo kriminalista Dubravka Klarića, koji je predstojnik te institucije.

Klarić nam je potvrdio kako se gotovo svakodnevno pojavljuju nove supstancije, koje nisu na listi kontroliranih droga, a imaju jednako djelovanja ili čak mogu biti fatalnog učinka.

- Naš je ured član Europskog centra za praćenje droga, pa svakodnevno dobivamo sva izvješća o novostima na tržištu droga i redovito ažuriramo naše liste, a samo prošle godine dodano je 20 novih supstancija za koje se utvrdilo da su droge - kaže Klarić, nastavljajući kako ovakvi slučajevi nisu rijetkost, ali zakon je ponekad nemoćan.

- Ako je proizvod deklariran kao osvježivač prostora, netko može kupiti 500 vrećica i reći da ima veliki hangar koji želi osvježiti. Sve dok se kemijski ne utvrdi da se u proizvodu nalaze drugi kemijski spojevi od onih na deklaraciji, ne može se nikoga kazneno goniti.

Međutim, ono što će se dogoditi jest policijska kontrola u pratnji nadležnih inspektora kako bi se utvrdilo radi li se možda o prodaji proizvoda s ciljem zloupotrebe, što je onda kažnjivo. Državni inspektorat također ima mogućnost zapljene robe, čija budućnost ovisi o analizama - zaključuje Klarić.

izvor: slobodna dalmacija