Legalna mješavina koja 'puca' bolje od marihuane

'Pot Incense' prodaje u trgovini 'Smart shop' u središtu grada.


Pojedini Zadrani tu smjesu nazivaju afgan i pušenjem navodno izaziva jednaku opijenost kao kad se konzumira marihuana ili hašiš. Afgan se prodaje legalno jer u njemu, piše Slobodna Dalmacija, nema sastojka psihoaktivne tvari THC, koja se nalazi u marihuani.

''Sve smo rasprodali i sada čekamo novu narudžbu. Bilo je toga dosta, ne mogu vam reći koliko, no kupovali su je svi, i turisti i Zadrani. Mi 'Pot Incense' prodajemo kao aromatičnu travu za aromu prostora, a što kupci rade s našim proizvodom, ja ne znam'', kazala je djelatnica zadarske trgovine. Vrećica stoji 100 kuna, a od sadržaja može se navodno napraviti pet do šest džointa, što je, kako tvrde zadovoljni konzumenti, više nego povoljno.

''Puca bolje i duže od 'trave'. Efekt je jači i moram priznati da mi je to bilo pravo otkriće'', ispričao je jedan ljubitelj 'Pot Incensa' dodavši kako je 'afgan', osim što je financijski povoljan, i posve legalan, što su nam potvrdili i u zadarskoj policiji, prenosi net.hr.

''To je nešto za što mi znamo i što se uglavnom prodaje preko interneta. Sastojci tog pripravka nisu na listi opojnih droga, a bilo što što zaplijenimo i što nam je sumnjivo, šalje se na daljnje vještačenje i analizu'', kazala je za Slobodnu Dalmaciju glasnogovornica PU zadarske Sandra Poljak Jurinčić.

U Europi su prošle godine na crnom tržištu otkrivene čak 24 vrste novih psihoaktivnih supstancija. Ubrzani trend kojim se pojavljuju zadnjih godina sve više zabrinjava europske stručnjake, koji sve teže prate moguće posljedice koje 'novokomponirane' droge mogu izazvati u ljudskom organizmu.

Najpopularnija je pri tome grupa tzv. sintetičkih kanabinoida, poznatijih pod zajedničkim nazivom 'Spice', koji su u 2009. godini otkriveni u čak devet različitih vrsta, a sve popularniji na crnom tržištu postaju i tzv. sintetički katinoni. Radi se o derivatima katinona, koji su strukturalno bliski amfetaminima.