Kupila sliku za skoro 300 tisuća dolara pa pet godina kasnije doznala šokantnu istinu

Kupila sliku za skoro 300 tisuća dolara pa pet godina kasnije doznala šokantnu istinu
Iz galerije Mayfair ljubiteljica umjetnina kupila je sliku nakon izložbe umjetnika Sir Williama, a prve sumnje da slika nije autentična pojavile su se tek pet godina kasnije, kada je stručnjakinja Patricia Reed objavila službeni popis svih djela Sir Williama, prenosi australski news.com.au.

Na tom popisu nije bila navedena slika koju je Lyn kupila, a na kojoj je prikazan stakleni vrč i nekoliko krušaka.
Zabrinuta žena javila se u BBC-jevu poznatu emisiju „Fake or Fortune?" kako bi otkrila je li njezina slika autentična. U toj je emisiji sudjelovala i Reed, koja je utvrdila kako ne postoji dovoljno dokaza da je sliku naslikao Sir William.

„Bila sam povrijeđena, to je nepravedno", rekla je Lyn za BBC i dodala kako je to bila „ljubav na prvi pogled" te da nikada nije imala sumnji da je slika lažna.

I vlasnik galerije Will Darby ostao je zaprepašten otkrićem da je i sam bio prevaren. „Bio sam šokiran. Što se mene tiče, tu sliku nije mogao naslikati nitko drugi", rekao je voditeljici Fioni Bruce.

Emisija je dokazala povezanost slike s bojom koju je koristio Sir Williams, a koja je trenutno smještena u kući njegova unuka. Pigmenti slike koju je Lyn kupila odgovaraju jednoj slici u Kanadi, a stručnjak za rukopis tvrdi kako je uvjeren da je pisma pronađena na poleđini slike napisao Sir Williams.

Međutim, Patricia Reed tvrdi kako ne postoji niti jedan dokaz da je Sir Williams vlastitom rukom naslikao sliku. Reed smatra da je sliku naslikao jedan od studenata umjetnosti u Sir Willamsovu studiju. Jedan od njegovih učenika bio je i bivši britanski premijer Winston Churhcill.