FOTO  Kulturna manifestacija Ključani svome gradu za obnovu katoličke crkve u Ključu

Kulturna manifestacija Ključani svome gradu za obnovu katoličke crkve u Ključu
...„Ključani svome gradu" u organizaciji Udruženja Ključana i prijatelja Ključa „Kralj Stjepan Tomašević" Ključ/Zagreb. Zanimljivo je da je ovaj kulturni događaj, podržan od općine Ključ, bio dobrotvornog karaktera, pa je sav sakupljeni novčani prilog od ulaznica bio namijenjen za dovršetak obnove katoličke crkve u tome gradu, koja je bila porušena za vrijeme zadnjeg rata u BiH.

Najprije je u auli Doma kulture u Ključu šibenski ogranak Matice hrvatske priredio izložbu umjetničkih slika i večer duhovne poezije svojih umjetrnika i pjesnika. Skup je pozdravio načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović i predsjednica Matice hrvatske iz Šibenika Zdenka Bilušić, a za glazbeni dio programa bila je zadužena klapa „Stina" iz Šibenika.

Potom se svim nazočnim obratio banjolučki biskup mons. Franjo Komarica koji je zahvalio organizatorima ovog kulturnog događaja i svim Ključanima te izrazio želju da će on biti istinski „korak naprijed" u učinkovitom liječenju još uvijek postojeće opasne društvene bolesti podjela i isključivosti u BiH uzrokovane ratom. Sve nazočne je pozvao na zalaganje za izgradnju općeg dobra i odao priznanje za njihovu ulogu u gradnji mostova dijaloga i međusobne solidarnosti.

Potom je u velikoj dvorani Doma kulture - koju su brojni građani Ključa, naročito djeca, ispunili gotovo do zadnjeg mjesta - održan bogat kulturno-umjetnički program na kojem su nastupili izvođači iz Šibenika i Ključa. Voditelj programa bio je Šibenčanin Nikola Urukalo, a od izvođača treba istaknuti nastup klape „Stina" iz Šibenika, te vokalne izvedbe Dijane Blažević iz Nove Gradiške, te Ključana Semira Draganovića, Elvina Bajrića i Seada Krnjića.

Nastupio je i zbor KUD-a „Stari grad" iz Ključa, a publika je ovacijama na poseban način nagradila nastup folklornog ansambla djece i mladih dvaju ključkih KUD-ova, „Stari grad" i „Naša mladost", koji su izveli tradicionalne muslimanske igre iz okolice Ključa, ali i plesove Slavonije i Posavine, te tradicionalne igre iz Vranja.

Na koncu ovog veličanstvenog trosatnog kulturno-umjetničkog programa, u kojem se ispreplitali orijentalni i mediteranski melos, svim nazočnim u dvorani obratio se biskup Komarica koji je vidno dirnut doživljenim, istaknuo da grad Ključ može biti primjer mnogo većim sredinama - ne samo u BiH, nego i cijeloj Europi - primjer suživota i suradnje, te kako bi se većinske zajednice trebale odnositi prema manjinskim. Iskoristio je također priliku i svim vjernicima muslimanima čestitao nadolazeći Kurban Bajram.

Prije početka programa, načelnik općine Ključ Nedžad Zukanović upriličio je u općinskoj vijećnici prijem za goste iz Šibenika, članove Udruge „Kralj Stjepan Tomašević" te predstavnike Katoličke Crkve. Upravitelj župe Ključ don Davor Klečina također je istaknuo Ključ kao primjer suživota, te dobru suradnju s predstavnicima općinskih struktura ali i s običnim ljudima. U prilog tomu je naveo Ključanina koji živi u Švicarskoj Rasima Delića, muslimanske vjeroispovijesti, kao prvog dobročinitelja za obnovu župne crkve u Ključu.

Inače, prema zadnjem popisu stanovništva iz 2013., u općini Ključ živi svega 20-ak Hrvata, od ukupno 18.000 stanovnika, pretežito bošnjačke nacionalnosti.