Žiri 20. MFF-a: Tri žene biraju najbolji kratki dokumentarac

festival, Sara Fgaier, Marijana Mikulić, Vera Robić-Škarica, žiri, kratkometražni film, Široki Brijeg

Vera Robić-Škarica, Sara Fgaier i Marijana Mikulić , članice su žirija 20. Mediteran Film Festivala u okviru kratkometražnog dokumentarnog filma.   

Vera Robić-Škarica je više od trideset godina bila uspješna tajnica Hrvatskog filmskog saveza, gdje je radila i kao producentica a snažnim je zalaganjem programski i tehnički podupirala najprije reviju, a kasnije i festival u Širokom Brijegu koji danas nosi naziv Mediteran Film Festival. Sara Fgaier talijanska je redateljica, montažerka i istraživačica koja iza sebe ima velik broj filmskih nagrada, a članica je i europske filmske akademije.  Marijana Mikulić poznata je hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica koja je široj javnosti postala poznata nakon pojavljivanja u brojnim hrvatskim telenovelama. 
 
Žiri u ovom sastavu proglašava najboljim autora iz kategorije kratkometražnog dokumentarnog filma te dodjeljuje nagradu MFF projektor 'Best Short'.  
 
Vera Robić-Škarica je više od trideset godina bila uspješna tajnica Hrvatskog filmskog saveza, te je ovu instituciju transformirala od malene udruge u asocijaciju koja broji više od četrdeset filmskih udruga. Od 2000. u Hrvatskom filmskom savezu radila je i kao producent na više od 100 kratkih igranih, eksperimentalnih, dokumentarnih i animiranih filmova koji su nagrađivani na brojnim svjetskim festivalima. HFS je također u mandatu Vere Robić-Škarica postao i najznačajniji hrvatski izdavač filmske publicistike. Inicirala je revitalizaciju mreže kinoprikazivača, zagovarala uvođenje medijske kulture u redovitu nastavu osnovnih i srednjih škola, te je poticala širenje filmske umjetnosti u sve segmente kulturnog i društvenog stvaralaštva u Hrvatskoj. Od 1999. sudjelovala je u pokretanju Škole medijske kulture koja prema preporuci Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Hrvatske daje vrijedan doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u hrvatskim školama. Škola danas nosi naziv Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić. Obnašala je i dužnost predsjednice HFS-a. Dobitnica je Velike zlatne arene 2012. za najbolji film Pismo ćaći redatelja Damira Čučića. Dobitnica je i nagrade UNICA-e za cjelokupni doprinos filmu 2017. Prije dvadeset godina snažnim zalaganjem je programski i tehnički podupirala najprije reviju, a kasnije i festival u Širokom Brijegu koji danas nosi naziv Mediteran Film Festival. Jedna je od onih koja je pomogla da ovaj festival izraste u najrespektabilniji festival dokumentarnog filma u Bosni i Hercegovini.
 
Sara Fgaier rođena je 1982. u La Speziji. Diplomirala je povijest i filmske studije na Sveučilištu u Bologni. Godine 2005. studirala je na Fare Cinema Film and Theatre School koju vodi Marco Bellocchio i počela surađivati s Pietrom Marcellom. Bila je prva pomoćnica redatelja na dokumentarcu Il Passaggio Delle Linea (2007.); prva pomoćnica redatelja, montažerka i istraživačica arhiva na filmu The Mouth of the Wolf (2009.). Pobjednica je na 27. Turin Film Festivalu, na Berlin Film Festivalu i dobitnica još dvadesetak nagrada na međunarodnim filmskim festivalima. Montirala je dokumentarni film The Silence of Pelesjan (2011.), kao i dokumentarni film The Train to Moscow (2013.) Federica Ferronea i Michelea Manzolinija, a surađivala je i na montaži filma Sacro Gra autora Gianfroca Rosija, dobitnika Zlatnog lava na 70. Venecijanskom filmskom festivalu 2013. Godine 2012. osvojila je filmsku sekciju za Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative radeći godinu dana pod vodstvom montažera, dizajnera zvuka i redatelja Waltera Murcha.
 
Marijana Mikulić poznata je hrvatska kazališna, filmska i televizijska glumica. U rodnom Širokom Brijegu završila je osnovnu školu i gimnaziju, ali i srednju glazbenu, teoretski smjer. Godine 2000. upisala je pravo u Zagrebu, ali je nakon četiri godine studiranja shvatila da to nije ono čime se želi baviti pa je 2004. upisala Akademiju dramske umjetnosti. Ova glumica ostvarila je brojne kazališne uloge, a premijeru na filmskom platnu doživjela je s filmom Transmania redateljice Sare Hribar. Nakon toga je uslijedila suradnja s Filipom Šovagovićem u filmu Visoka modna napetost, u filmu Hane Jušić Ne gledaj mi u pjat, te u filmu Kristijana Milića Mrtve ribe. Glumila je i u filmu Antuna Vrdoljaka General, a zapaženu ulogu ostvarila je i u prvom hrvatskom futurističkom dokumentarcu 2068. redatelja Roberta Bubala. Široj je javnosti postala poznata nakon pojavljivanja u brojnim hrvatskim telenovelama, pa ju tako pamtimo u Običnim ljudima, Ponosu Ratkajevih, Zakonu ljubavi, Kud puklo da puklo i Pravoj ženi. Osim sapunica, glumila je i u dramskoj seriji Počivali u miru i humorističnima Stipe u gostima i Glas naroda.
(mff.ba)