ZIJAH SOKOLOVIĆ Pozorište kao forma može sve, glumac može sve, a to znači da može ispričati kako se rodio!

Zijah Sokolović , predstava, glumac, "Ko bajagi donjela me roda", Mostar

Pozorište lutaka u Mostaru, u sklopu svojih aktivnosti i planova za 2020. godinu, uspostavilo je suradnju sa Selmom Parisi (Sokolović) višestruko nagrađivanom autoricom tekstova namijenjenih djeci i kćerkom glumca i redatelja Zijaha Sokolovića, koji će za potrebe Pozorišta lutaka režirati jedan od Selminih tekstova.

U cilju uspostavljanja novog prijateljstva i suradnje s ovim vrhunskim glumcem, za mostarske mališane Pozorište lutaka će u nedjelju, 15. prosinca s početkom u 11 sati,  ugostiti Zijaha Sokolovića s predstavom "Ko bajagi donjela me roda".

Povodom sutrašnje izvedbe, upitali smo Sokolovića da nam kaže više o samoj predstavi. Glumac je otkrio kako je predstava zapravo nastala u Austriji, negdje oko 1993. godine, u okviru THE/ARTO projekta.  Prema njegovim riječima, pomoću glume i u formi kazališne predstave, djeca se informiraju o određenim društvenim problemima s kojima se susreću tijekom odrastanja, a jedan je i rođenje.

Sokolović kaže kako je dramaturgija koja ga zanima dramaturgija glumca. Smatra kako  je svaka priča, tema ili problem idealan scenski predložak kad je u njezinu centru znatiželjan glumac. „Suvremeno je pozorište, grabeći neumorno naprijed, ma gdje to naprijed bilo, negdje po putu izgubilo svoju svrhu, ono što je Aristotel zvao katarzom. Ja sam katarzu našao u riječi rođenje.“

Sokolovic objašnjava kako se kroz predstavu priča o stvarima koje su za svakodnevni život skoro pa nemoguće i kako je kroz predstavu glumac htio prošitriti granice kazališta. 

“Pozorište kao forma može sve, glumac može sve, a to znači da može ispričati kako se rodio. Tako da oni kroz tu predstavu saznaju dvadesetak divnih detalja koji su vrlo bitni za njihovo odrastanje dok su bili kod mame u stomaku i potom kada su došli na ovaj svijet” - objasnio je glumac.

Predstavu je do sada pogledao velik broj djece i odraslih te je predstava zasluženo osvojila dosta kazališnih nagrada, a ubrzo predstoji još jedan festival u Bugarskoj. Zijah je zaključio kako svi ovi uspjesi ukazuju na kazališnu avanturu koja se završila pozitivno.

“Mogu reći da su granice kazališta proširene”- dodao je.

Za predstavu kaže kako ne postoji mogućnost da ista bude komedija ili tragedija. “To je jednostavno predstava takva kakva jeste. Ljudi je mogu promatrati u smislu duhovitosti, zainteresiranosti i iznenađenja, u smislu ozbiljnosti jedne teme i približavanja djeci jedne takve teme kroz kazalište.”

U stvarnosti približavanje te teme djeci je zabranjena sfera po njegovim mišljenju, odnosno nešto što je teško i nemoguće ili ne znamo kako da im objasnimo.

“Kazališna predstava može na određeni način dotaknuti svijet koji je danas za djecu ipak zabranjen u generalnom smislu religije ili odgoja”- zaključio je naš sugovornik.

Karte po cijeni od 5 KM za ovu predstavu su gotovo rasprodate i ukoliko ih do nedjelje još ostane, mogu se kupiti sat vremena prije početka predstave na blagajni Pozorišta lutaka u Mostaru uz obaveznu rezervaciju na email: [email protected] ili porukom u inbox na Facebook stranici Pozorišta lutaka u Mostaru.

Maja Ljubić, Hercegovina.info