Završeni '18. Šopovi dani na Plivi'

Jajce, manifestacija, šop

Književna manifestacija "18. Šopovi dani na Plivi" zatvorena je u petak navečer koncertom sarajevske jazz skupine Samir Fejzić trio.

Koncert je održan u dvorani Doma kulture, a jajčka publika imala je priliku uživati u poznatim jazz skladbama.  

Na početku posljednje večeri učenicima koji su pokazali veliko znanje na kvizu 'Upoznaj Šopa', uručene su zahvalnice i darovi za njihov trud i rad.

Poznata manifestacija započela je likovnom izložbom "Iz kulturno povijesne baštine Bosne i Hercegovine" autora Željke Lekića, a na središnjoj pjesničkoj večeri publici se predstavila književnica Božica Jelušić koja se susrela i s učenicima osnovnih i srednjih škola.

 U rodnoj kući Nikole Šopa održana su Jutarnja pjesnička druženja, a na programu je bilo i predavanje Ivana Lovrenovića na temu "Lik i djelo Nikole Šopa".

 U sklopu manifestacije održana je predstava "Kušnje fra Anđela Zvizdovića" u izvedbi Franjevačke teologije iz Sarajeva, zatim predstavljanje knjige "Kintsugi tijela" autorice Senke Marić te predstava za učenike "Družba Pere Kvržice" u izvedbi kazališta iz Travnika.

Ovogodišnji Šopovi dani na Plivi donijeli su i nekoliko natjecateljskih dijelova, a svi nagrađeni imat će priliku uskoro otputovati u Zagreb na  nagradno putovanje za njihov trud, a gdje će posjetiti i grob Nikole Šopa.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak - podružnica Jajce prvi je put spomenutu manifestaciju organiziralo 1997. godine. Tijekom posljednjih dvadesetak godina njezin koncept bio je raznolik, od trodnevnih simpozija, različitih predavanja, književnih večeri i promocija. Posljednjih godina ova manifestacija traje dulje te je ispunjena različitim aktivnostima i sadržajima, a ove se godine održavala od 2. do 18. listopada.