Zatvoren Međunarodni festival književnosti 'Poligon'

kultura, poligon, festival, poligon, Mostar, festival, književnost

Zajedničkim druženjem sudionika i obilaskom grada Mostara u nedjelju je završio Međunarodni festival književnosti "Poligon" koji je ove godine bio posvećen temi identiteta.

Tema identiteta trenutno je na razne načine aktualna u svim poljima poput medijskog, kulturnog, političkog i obrazovnog i uvelike određuje književnike, priopćeno je iz Festivala "Poligon".

Peto izdanje "Poligona" otvorila su dva vrlo značajna, prepoznatljiva, prevođena i nagrađivana autora Josip Mlakić i Semezdin Mehmedinović.

"Osamdesetih godina živjeli smo u nekom drugom političkom sistemu i književnost je imala mnogo značajniju ulogu nego danas. Bila je nadomjestak za spiritualni život, a utjecaj pisaca u javnom životu bio je neusporedivo veći nego sada", kazao je Semezdin Mehnedinović.

Drugog dana festivala gosti su posjetili škole u Mostaru i školarcima dali potpuno novu perspektivu na ono što i kako da čitaju. Bio je to jedan od prvih susreta mostarskih školaraca sa živućim autorima, što nedvojbeno daje značaj ovom projektu, stoji u priopćenju.

Iste večeri gostima su se predstavili britanski autor Russ Litten, te hrvatski autori Andrija Škare i Katja Grcić, a nakon čitanja svoje poezije i proze govorili su o tome koliko identitet utječe na njihovo stvaralaštvo.

Treći dan festivala mostarska publika je uživala u razgovoru sa srbijanskim autorom Danilom Lučićem i bh. književnicom Senkom Marić, ovogodišnjom laureatkinjom nagrade "Meša Selimović".

"Iz nekog razloga sam osoba koja se ne osjeća dobro pod etiketama i imam otpor prema njima. Svaki naš identitet, a imamo ih mnoštvo, govori samo o dijelu nas. Svakim isticanjem pojedinačnog sputavamo sami sebe", kazala je Marić.

Festival je druženjem sudionika zatvoren u nedjelju, 13. listopada, a još od osnivanja nastoji Mostar vratiti na književnu scenu Europe, te razbiti stereotipe i predrasude o gradu.

Direktor "Poligona" Mirko Božić kazao je kako je ovogodišnje izdanje festivala potvrdilo ideju koju promovira od samog početka, a to je moć književnosti u razbijanju stereotipa, razvoj publike i interesa za aktualne i zanimljive naslove i imena koja nisu u školskoj lektiri.

"Vrlo sam zadovoljan ovogodišnjim gostima i njihovim doprinosom programu, a to potvrđuju i reakcije posjetitelja. Naravno, ovako zahtjevan projekt ne bi bio izvediv bez podrške mog tima, što se vidi i na povratnim informacijama javnosti. Sve ovo pokazuje da je Poligon projekt s dugoročnim potencijalom i sposobnošću da privuče najeminentnije autore", istaknuo je Božić.