FOTO  U Vladi FBIH jučer potpisan ugovor za realizaciju projekta Sunčana strana Federacije BiH 2018.

Vlada FBiH, ugovor, snježana delić
...kao jedne od strateški važnih, Sarajevo i Mostar, odnosno dvije organizacije iz Sarajeva i Mostara, udružili su snage u realizaciji projekta "Sunčana strana Federacije BiH 2018.".
Projektom "Sunčana strana Federacije BiH 2018" Udruženje Obala Art Centar iz Sarajeva i Agencija PRimera iz Mostara, uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, od lipnja do listopada organizirat će niz umjetničkih sadržaja s ciljem promocije i obogaćivanja kulturno-turističke i zabavne ponude Mostara i Sarajeva gdje će se programi održavati.
Uz sudjelovanje umjetnika i iz drugih gradova, "Sunčana strana Federacije BiH 2018." ujedno promovira i druge gradove u FBiH. Ulaz na sve programe je besplatan.
Ugovor o realizaciji projekta potpisali su Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma, Snježana Delić, direktorica Agencije PRimera iz Mostara i Mirsad Purivatra, predsjednik udruge Obala Art Centar iz Sarajeva.

U ovogodišnjoj ljetnoj turističkoj sezoni na različitim lokacijama u Sarajevu i Mostaru realizirat će se brojni atraktivni sadržaji, u suradnji s kulturno-umjetničkim društvima, glumcima, likovnim umjetnicima, fotografima, profesionalcima iz gastro svijeta, itd.

U Mostaru će naprimjer u sklopu ovog projekta biti organiziran Foto natječaj "Sunčana strana Mostara", u sklopu kojeg će na Španjolskom trgu u Mostaru biti otvorena izložba, a autore tri najbolje fotografije očekuju nagrade. Bit će održana i radionica modernih plesova, defile mažoretkinja, polumaraton, dječja smotra folklora uz nastup oko 200 djece iz folklornih društava iz cijele BiH uz mimohod kroz gad... Umjetnici - studenti Likovne Akademije na ulici će raditi portrete prolaznika, a novost će sigurno biti i Cheez - okvir za slikanje s motivom Starog mosta, zatim snimanje milenijske fotografije dronom za vrijeme Skokova sa Starog mosta. Bit će tu i radionica pripravljanja i degustacije kave, predstava o Aleksi Šantiću i čuvenoj Emini gdje će posjetitelji imati priliku obući njihove kostime, plesni koncert najtrofejnijeg plesnog kluba u BiH Mo-Stars, kao i gostovanje bloggerice Elle Dvornik, redovne dobitnice titule 'naj blogger' u kategoriji 'travel'.

Posjetitelji i turisti će u Mostaru, u vrijeme održavanja 24. Sarajevo Film Festivala od 10. do 17. kolovoza na adekvatnom prostoru ispod Starog mosta tijekom dana imati priliku gledati ekskluzivno snimljene najzanimljivije video materijale sa prethodnih desetak izdanja Festivala kao i video materijal događanja s ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Sve to na led ekranima velike rezolucije. Za turiste i sve posjetitelje bit će to jedinstvena prilika i poseban ugođaj da se upoznaju sa svim aktivnostima Sarajevo Film Festivala.
Također, prije i nakon ovogodišnjeg SFF-a, u Mostaru će moći gledati neke od najzanimljivijih filmova prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg SFF-a, na platou - prostoru ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača, gdje će biti privremeno Ljetno kino.


U Sarajevu će također biti održani foto natječaji s izložbom, gastro prezentacije na otvorenom, koncerti izvođača sevdaha (pjevača i svirača) na lokaciji Žuta/Jekovačka tabija tijekom cijelog ljeta, ulična plesno-zabavna parada povodom zvaničnog početka 24. Sarajevo Film Festivala ulicama Sarajeva od Baščaršije do Narodnog Pozorišta s četiri umjetničke grupe iz BiH, mažoretkinjama. Bit će održan i poseban program predstavljanja tradicionalnih zanata i muzičkih instrumenata, obilazak poznatih lokacija uz kostimirane programe gdje će glumci, odjeveni u poznate likove iz povijesti, turiste na tim lokacijama upoznavati s važnim događajima iz prošlosti Grada Sarajeva, mjesta atentata na Franza Ferdinanda i sl.