U Sabornoj crkvi otvorene jubilarne 100. 'Šantićeve večeri'

Mostar, dodik, Aleksa Šantić

Srpski član Predsjednišva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Mostaru da je pjesnik Aleksa Šantić velikan srpske književne ostavštine koga slave pripadnici svih drugih naroda.

"Šantić je pisao o ljubavi, volio mir, bio patriot, poštovao susjede i u tom pogledu zaslužio odnos koji svi narodi u BiH imaju prema njemu" - rekao je Dodik u Mostaru, gdje je u Sabornoj crkvi Svete Trojice sudjelovao u svečanoj akademiji povodom otvaranja 100. Šantićevih večeri poezije.

Dodik, koji je generalni pokrivitelj ove manifestacije, poručio je kako je važno obilježavati Šantićevo djelo i život, te da mu je drago da se to radi u Sabornom hramu,prenose nezavisne.com.

"Vjerujemo da ćemo ovaj hram završiti do jeseni iduće godine onako kako smo pranirali i da će to biti mjesto gdje ćemo uporno i iznova obilježavati Šanitićeve večeri poezije" - rekao je Dodik.

Šantićeve večeri poezije organizuje Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva Prosvjeta i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle".

U Šantićevom parku danas je položeno cvijeće na spomenik Aleksi Šantiću, a potom je služen pomen na groblju Bjelušine.

Manifestacija će trajati mjesec dana i biće održavana na više lokacija u gradu Mostaru, ali i u Nevesinju i Banjaluci.