U Mostaru predstavljena zbirka pjesama 'U gradu narcisa'

U Mostaru predstavljena zbirka pjesama 'U gradu narcisa'
Stojan Lasić

Predstavljanje zbirke pjesama "U gradu narcisa", autorice Renate Naletilić upriličeno je u srijedu navečer u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Knjiga ukazuje na narcisoidnost - opasnu pojavnost koja se uvukla u društvo i obitelji.

Uzročnik je govora mržnje i narušenih međuljudskih odnosa i stvara probleme odraslima, a nadasve se negativno odražava na živote djece i mladih.

"Htjela sam ovom zbirkom potaknuti društvo na razmišljanje o problemu narcisoidnosti i njegovu rješenju", kazala je novinarima autorica Naletilić i istaknula kako to rješenje vidi u edukaciji i podizanju svijesti o problemu narcisoidnosti.

Napomenula je kako je ovo njezina prva knjiga koja ima oko 60 pjesama te kako će svjetlo dana uskoro ugledati i njezin nastavak.
"U ovoj prvoj zbirci sam ukazala na problem narcisoidnosti, odnosno otvorila ovu temu, a u drugoj ću nadam se pomoći ljudima u rješenju ovog problema", poručila je Naletilić.

O zbirci je govorio i književnik Antun Lučić koji kaže kako se ova knjiga doživljava kulturološki bitnom te da može poslužiti za edukacijske svrhe, ali i za promidžbu dobrog aktivizma, osobito u ljubavnoj lirici i uopće emancipaciji žena.

"Riječ je o pripadnici inicijative u poeziji što pokazuje i svjedoči svojim stihom, ali mislim da pokriva i onu društvenu okosnicu koja joj je možda bila osnovica i koju je stavila u svoje retke", kazao je Lučić.

Predstavljanje knjige organiziralo je Hrvatsko kulturno društvo Napredak - Glavna podružnica Mostar. Njegov predsjednik Marko Romić kazao je da je nakon što je pročitao ovu knjigu bio jako iznenađen jer ona govori na jedan neobičan, originalan način o problematici koja se tiče općenito života žene, a posebice na ovom našem području sa svim svojim specifičnostima.

"Autorica znatno odstupa od uobičajenih klišea i na jedan vrlo poseban, a nama razumljiv način govori o problemima s kojima se susreće žene u ulozi majke ili sestre ili supruge", kazao je Romić.

Inače, Renata Naletilić - Ćavar rođena je 1971. godine u Knešpolju. Udana je, ima dva sina i živi u Širokom Brijegu. Profesorica je hrvatskog jezika i književnosti u Drugoj osnovnoj školi Široki Brijeg. Zbirka pjesama "U gradu narcisa" njezin je literarni prvijenac. Voditeljica večerašnjeg predstavljanja bila je Stanka Zovko, a u programu su sudjelovali i Mila Galić, Lucija Barać i mladi širokobriješki recitatori.