U Mostaru održan koncert flamenco ansambla Kika Ruiza

U sklopu Međunarodne kulturne manifestacije "Mostarsko proljeće 2010. - XII. Dani Matice hrvatske", u Mostaru je sinoć upriličen koncert španjolskog flamenco ansambla Kika Ruiza. U prepunoj dvorani Hrvatskog doma "Herceg Stjepan Kosača" koncert su održali Antonio Kiko Ruiz (gitara), uz pratnju Christophea Girarda (harmonika), Alberta Garcije (vokal), Jackyja Grandjeana (bas) i Antonija Gomeza (cajon). Inače, Antonio Kiko Ruiz jedan je od najzanimljivijih predstavnika suvremenog flamenca. U neprestanoj potrazi za novim zvukom, osmislio je vlastiti pristup španjolskoj glazbi. Svira od svoje devete godine, usavršavao se u Sevilli, u radionici Manola Sanlucara, koji ga je, uz gitarističku tehniku rumberosa, uveo u filozofiju toga glazbenog oblika.

Godine 2005. Kiko Ruiz objavio je svoj najpoznatiji uradak - "Cachito De Vida", a nedavno je izdao album "Tandem" s indijskim pjevačem Ravijem Prasadom.

Suvremeni flamenco Kika Ruiza prožet je tradicijom, ali se istodobno razvija i reagira na izvanjske poticaje samoistražujući se.

- Velika je to glazba, zadire u srca mnogih diljem svijeta i zato nadilazi granice Andaluzije prelijevajući se na druge kulturne sredine, poprimajući univerzalnu dimenziju. Zamišljam da zvuci moje gitare prodiru kroza zidove geta jer je glazba vatra u srcima slobodnih ljudi - kaže Ruiz.

vecernji.hr